• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro internet domeni na raznim jezicima?

Registracija internet domena i na drugim pismima osim latinice biće, kako se očekuje, odobrena ove nedjelje.

 Uskoro internet domeni na raznim jezicima? Izvor: MONDO

Internet korporacija za dodjeljena imena i brojeve (ICANN), koja kontroliše imena domena na internetu, održava ove nedjelje sastanak u Seulu, na kojem će jedna od ključnih tema biti odobravanje internet adresa na pismima koja nisu latinična.

Ovim bi potencijalno internet mogao da se otvori za više ljudi u svijetu pošto bi adrese mogle da budu na arapskom, korejskom, japanskom, grčkom, hindu, ili ćiriličnom pismu.

"Ovo je tehnički najveća promjena za internet od kada je izmišljen prije 40 godina", rekao je predsjednik uprave ICANN-a Piter Dengejt Traš. On je istakao da je tehnički to izvesti bilo "fantastično komplikovano".

"Uvjerili smo se da ovo funkcioniše, zato što ga već testiramo dvije godine. Stoga smo zaista spremni da počnemo sa primjenom", rekao je Traš.

Novi predsjednik i direktor ICANN-a Rod Bekstrom rekao je da će, ako budu odobrene ove promjene, kompanija početi da prima prijave za nelatinična imena domena i da bi prvi takvi domeni mogli da uđu u sistem sredinom 2010. godine.

Od 1,6 milijardu korisnika interneta širom svijeta više od polovine koristi jezike bazirane na pismu koje nije latinično, rekao je Bekstrom.

Sjedište ICANN-a nalazi se u mjestu Marina del Rej u Kaliforniji.

Početak postojanja interneta bilježi se na jednom univerzitetu u SAD 1969. godine, ali je on tek početkom devedesetih počeo da se koristi za širu javnost, van akademske sredine i instituta.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS