• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CMOS modul od osam megapiksela iz Samsunga

Novi moduli od osam megapiksela pojaviće se u Samsungovim modelima mobilnih telefona do kraja godine.

 CMOS modul od osam megapiksela iz Samsunga Izvor: MONDO

Korejska kompanija Samsung predstavila je ovih dana CMOS (Complementary metal–oxide–semiconductor) modul koji je namenjen upotrebi u kamerama na mobilnim telefonima, a obezbeđuje slike u rezoluciji od osam megapiksela. Ovo ne bi bilo ništa čudno, da se ne radi o modulu dimenzija svega 28x15.3x8.5 milimetara.

Ono što bi ovde, kao i kod svih ranijih kamera na mobilnim telefonima, mogao biti problem jeste kvalitet fotografija. CMOS moduli imaju tu nezgodu da je senzor na njima manje izložen svetlu nego što je to slučaj sa većim CMOS modulima. Ipak, postoje neka poboljšanja koja ovom modulu daju veću upotrebnu vrednost pri uslovima prigušene svetlosti (ISO 1600 osetljivost, F2.g fokusno rastojanje i dr.).

U Samsungu ističu da će se novi moduli pojaviti u Samsungovim mobilnim telefonima i to do kraja godine, ali da je moguće i licenciranje CMOS modula i za druge kompanije.

Ukoliko ova tehnologija bude usvojena, očekuje se da bi prvi telefoni sa kamerama od osam megapiksela mogli da se pojave tokom 2009. godine. Većina telefona sada koristi kamere od 1.3, 2 ili 3.2 megapiksela, a oni telefoni od pet megapiksela imaju veliki problem sa probojem na tržištu.

Kompanija Samsung i njihov CMOS modul od osam megapiksela mogao bi da u velikoj meri promeni stanje na polju kamera za mobilne telefone.

(Bratislav Jovanović, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS