• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mekafi": Počela era sajber ratovanja

Sajber ratovanje prešlo je iz fikcije u realnost, zaključuje u novom izvještaju firma za bezbjednost na internetu "Mekafi".

 "Mekafi": Počela era sajber ratovanja Izvor: MONDO

Analiza motiva napada na svjetskoj informacionoj mreži pokazala je da je većina ovakvih akcija u posljednje vrijeme imala konkretan politički cilj, prenosi Bi-Bi-Si.

U izvještaju se navodi da se mnoge zemlje sada opremaju za odbranu u slučaju sajber rata i pripremaju svoje snage za izvođenje ovakvih napada.

Iako definicija sajber ratovanja još nije utvrđena, jasno je da se mnoge zemlje pripremaju za budućnost u kojoj će se sukobi djelimično voditi putem interneta.

Greg Dej, glavni analitičar "Mekafija" u Evropi, kaže da Britanija, Njemačka, Francuska, Kina i Sjeverna Koreja razvijaju tehničke resurse za ovakav vid ratovanja.

Amerika već posjeduje operativno uputstvo o pravilima i procedurama za ratne sajber taktike. Poznato je da je ovakav način djelovanja primjenjivan u vrijeme kopneneih operacija u Iraku i nakon okončanja sukoba, kao vid kontrole te zemlje.

Meta takvih budućih sukoba vjerovatno će biti infrastruktura, zato što su mreže svih vrsta sada duboko ukorijenjene u živote ljudi, smatra Dej.

Stručnjaci upozoravaju da je u fizičkom ratu lako ustanoviti ko posjeduje kakvo oružje i kada ga koristi, dok je u sajber ratovanju to veoma teško utvrditi.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS