• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremite se za eru robota

Robota će biti sve više zahvaljujući padu cijena i novoj tehnologiji koja pravi svemoguće mašine.

 Spremite se za eru robota Izvor: MONDO

Iako smo još daleko od naučne fantastike da oko nas kruže roboti i ispunjavaju nam želje, oni će nam u narednih deset godina, malo po malo, oduzimati sve veći prostor.

Zato naučnici već ispituju uticaj vještačke inteligencije na život ljudi pokušavajući da odgovore na brojna pitanja - šta će biti ako te to čudo nagazi, ili počne da juri mačku, ili možda da ljubi bebu?

I, mada ne očekuju napad terminatora ili slike iz Odiseje u svemiru 2001, oni ukazuju da će upotreba sve većeg broja mašina koje preuzimaju kontrolu, makar i u sasvim jednostavnim stvarima, imati zakonske, socijalne i etičke efekte.

Roboti su godinama u upotrebi, ali su se uglavnom koristili van kuće - otkrivali su mine ili pravili automobile u fabrikama ili dijelili terapiju pacijentima.

Posljednjih godina, međutim, sve je više tzv. kućnih robota. Najviše se bave poslovima poput usisavanja, košenja, čišćenja odvoda ili nadzora.

Ima i robota igračaka, kakav je Firbi, zatim robota drugara, kao što je Paro koji je posebno podesan za starije.

Agencija ABI istraživanja, koja analizira trendove na sektoru tehnologije, procjenjuje da će do 2015. vrijednost prodaje tzv. personalnih robota u SAD premašiti pet milijardi dolara, odnosno da će biti četiri puta veća nego sada.

"Sve više robota pomagaće vam u održavnju kuće. Oni će skupljati mrvice sa poda, puniti vam frižider, iznositi prtljag iz kola", smatra Kolin Engl, direktor korporacije iRobot, koja je napravila čistač Rumbu.

Istovremeno Rajan Kalo iz Stenford centra za internet i društvo ukazuje da roboti nisu samo stvari koje proizvođač napravi a vi kupite i odnesete kući već su njima često potrebne instrukcije i programiranja.

U SAD inače nema zakona koji se tiču robota pa se, kada se o tome povede riječ, uglavnom svi pozivaju na Tri zakona o robotima pisca naučne fantastike Isaka Asimova.

Njegov prvi zakon je da roboti ne treba da naude čovjeku a to je i ono čime se proizvođači najviše bave kada razvijaju narednu generaciju robota za ličnu upotrebu.

"Ako robot postaje sve samostalniji i može sam da donosi odluke, šta se dešava ako on neće da ispuni baš ono što želi njegov vlasnik?", pita se istraživač u robotici i profesor Univerziteta Južne Karoline Džordž Beki.

Istovremeno, pošto su roboti sve bliži ljudima, neki na njih gledaju kao na živa bića, čak i ako na njih ne liče. Drugi ih pak personalizuju - daju im imena ili ih ukrašavaju.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS