• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi ne žele ćirilične veb domene

Iako vlada Rusije lobira za uvođenje ćiriličnih Internet domena, izgleda da veb korisnici u Rusiji nisu oduševljeni tom idejom.

 Rusi ne žele ćirilične veb domene Izvor: MONDO

Rusiji već dugi niz godina smeta dominacija Amerike na polju Interneta, a posebno im je teško pala zabrana korišćenja ćiriličnog pisma u veb adresama.

Vlada Rusije, ipak, čini prve korake u promjeni ovakve slike lobirajući upotrebu internet domena na jezicima koji ne koriste latinični alfabet.

Podršku ovim izmjenama daje i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji ističe da će novi domeni otvoriti velikom broju ljudi nove mogućnosti koje su im do sada bile uskraćene zbog nepoznavanja latiničnog pisma.

S druge strane, korisnici Interneta u Rusiji ovakav potez ne odobravaju. Oni Internet doživljavaju kao mogućnost povezivanja sa ostatkom svijeta, nakon decenija provedenih u izolaciji pod komunizmom.

Uvođenje ćiriličnih domena mogao bi ruski Internet hermetički zatvoriti i odvojiti od ostatka svijeta, pretvarajući ga u svojevrstan sajbergeto.

Čak se i velike ruske kompanije protive uvođenju ćiriličnih veb adresa, a kao razlog navode velike troškove i sigurnosne pretnje.

"Ovo je samo još jedan korak u izolaciju. A pošto se radi o projektu Kremlja, nema sumnje da će vremenom odvesti u cenzuru i zabranu", kaže Aleksej Larin, inženjer iz Tule.

Najpopularniji pretraživač u Rusiji - Yandex, ističe da će manje od 10 odsto korisnika Interneta podržati uvođenje ćiriličnih domena.

Čak bi se i poznati domen .ru izmenio i postao bi .рф, a na velikim kompanijama bila bi odluka da li da zadrže staru ili prihvte novu oznaku.

Odluka o uvođenju veb adresa koje nisu samo na latinici donijeta je u Oktobru od strane "Ajkana" (Icann) - Internet korporacije za dodijeljena imena i brojeve.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS