• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkrosoftu globa od 290 miliona dolara!

Potvrđena odluka suda u Teksasu kojom je "Majkrosoftu" naređeno da zaustavi prodaju spornih verzija "vorda".

 Majkrosoftu globa od 290 miliona dolara! Izvor: MONDO

To se ne odnosi na kopije koje su prodate do 11. januara, niti na one koje se prodaju u svijetu, već samo na američkom tržištu.

Američki apelacioni sud potvrdio je presudu po kojoj će softverska kompanija "Majkrosoft" morati da plati odštetu od 290 miliona dolara kanadskoj softverskoj firmi i4i zbog zloupotrebe njenog patenta.

"Majkrosoft" je kažnjen zbog zloupotrebe patenta kanadske kompanije koji se odnosi na jezik XML u verzijama softvera "vord" (Word) iz 2003. i 2007. godine.

Američki softverski gigant je već najavio da će zbog ove sudske odluke, koja stupa na snagu 11. januara iduće godine, morati da ispravi te verzije popularnog programa, kako bi mogao da ih prodaje i poslije tog datuma.

Federalni apelacioni sud SAD je ovim rješenjem potvrdio odluku suda u Teksasu iz avgusta ove godine, kojom je "Majkrosoftu" bilo naređeno da zaustavi prodaju spornih verzija "vorda", podsjećaju agencije.

Zabrana upotrebe navedenih verzija "vorda" se, međutim, kako je saopšteno, ne odnosi na kopije koje su prodate do 11. januara, niti na one koje se prodaju u svijetu, već samo na američkom tržištu.

Eksperti u oblasti informacionih tehnologija ocjenjuju da će krajnji rezultat dugogodišnjeg spora između američke i kanadske softverske kuće, najvjerovatnije biti vansudsko poravnanje, odnosno da će "Majkrosoft" platiti kanadskoj firmi licencne takse kako bi i dalje mogao da prodaje "vord", objavio je Rojters.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS