• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HTC HD2 - i mobilni telefon i kompjuter

Na srpskom tržištu nedavno se pojavio mobilni telefon HD2 tajvanskog proizvođača HTC, koji po karakeristikama spada u pametne telefone.

 HTC HD2 - i mobilni telefon i kompjuter Izvor: MONDO

S druge strane, uređaj je po stvarnim mogućnostima i brzini veoma blizu personalnih računara.

HTC-ov komunikator HD2 radi pod Windows Mobile operativnim sistemom, sa procesorom koji ima radni takt od jednog gigaherca, što je vrlo blizu brzinama centralnih procesora u kućnim računarima, a ekran je osjetljiv na dodir i ubjedljivo je najveći u ponudi mobilnih telefona današnjice, jer ima dijagonalu od 10,7 centimetara (4,3 inča).

Uređaj nema spoljnu tastaturu osim nekoliko sistemskih tastera, a sva manipulacija aplikacijama na mobilnom telefonu obavlja se dodirom ekrana prstima ili virtuelne QUERTY tastature, kojom se mogu pisati tekstovi, SMS poruke, mejlovi ili birati telefonski brojevi.

Telefon podržava GSM, EDGE i 3G mobilne mreže, preko kojih se može povezati na Internet, a to isto može da se uradi bežično preko "vajreles" veze (Wi-Fi), dok sa drugim mobilnim telefonima ili kompjuterima se konektuje preko Bluetootha ili USB kabla.

HD2 podržava Windows Office aplikacije u verziji za mobilne telefone (Word, Excel, Internet Explorer...), tako da nije potrebno veliko znanje za upotrebu, ukoliko korisnik već dobro barata sa kućnim računarom, a kao i Blackberry uređaji, podržava slanje i prijem elektronske pošte na e-mail vlasnika u realnom vremenu.

Zanimljivost predstavlja i to što taj komunikator posjeduje i satelitsku navigaciju (GPS), koja uz učitavanje digitalnih mapa može da posluži i kao navigator u automobilima, a uz to ima ugrađeni elektronski kompas i senzor koji prepoznaje pokrete, tako da fotografije uvijek vraća u vertikalni položaj, bez obzira kako okrećete uređaj u prostoru.

Ima ugrađenu kameru rezolucije pet megapiksela, uz blic sa LED diodama i spoljnu memoriju na SD mikro kartici, koja se može proširiti do 16 gigabajta, tako da se u telefonu može sačuvati veliki broj muzičkih numera, video klipova i fotografija.

Uprkos velikom ekranu i dimenzijama, HTC HD2 je prikladan za svakodnevnu upotrebu, a baterija je kapaciteta od 1.230 miliampersati, za koju proizvođač tvrdi da može da obezbijedi do šest sati razgovora i do 490 sati (20 dana) u režimu mirovanja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS