• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina: Ko je Google da postavlja uslove?

Prijetnja kompanije Google da će se povući iz Kine dočekana je izlivima patriotskog žara među internet korisnicima te zemlje.

 Kina: Ko je Google da postavlja uslove? Izvor: MONDO

Internet gigant je u utorak najavio mogućnost povlačenja iz Kine poslije "sofisticiranog sajber napada" iz te zemlje, saopštivši da više nije spreman da se pridržava pravila o cenzuri, koja su prethodno dogovorena sa kineskim vlastima.

"Ako ste u Kini treba da radite u skladu sa kineskom kulturom i zakonima", ocenio je jedan od učesnika internet diskusije na sajtu kineskog lista "Global tajms"."Kakva prava ima jedna kompanja da postavlja uslove kineskoj vladi?", upitao je drugi učesnik, dok su neki naveli da Google nije neophodan Kini i da može slobodno da se povuče, prenio je Rojters.

Ipak ovakvo raspoloženje nije jednodušno. Neki od korisnika nisu bas ubeđeni da je odlazak kompanije Google iz Kine dobar za građane i kažu da bi bilo bolje da domaći internet gigant Baidu ima konkurenciju.
Glavni pravnik kompanije Google Dejvid Dramond je naveo da su glavna meta napada, koji je pogodio još 20 kompanija, bili borci za ljudska prava u Kini.

"Neko ko govori istinu teško može da opstane u Kini", složio se i jedan od blogera.Google je prethodno najavio da će u narednih nekoliko nedjelja biti pokrenuti razgovori sa kineskim vlastima o mogućnosti da njegova pretraga funkcioniše bez filtera.

Kineske vlasti, po svemu sudeći, ne namjeravaju da odustanu od pravila o cenzuri zbog prijetnji kompanije Google da će napustiti zemlju, napomenuo je Rojters, navodeći da je Peking u četvratak naložio kompanijama da sarađuju sa državnom službom za kontrolu interneta. Kina će pozdraviti spremnost stranih kompanija da učestvuju u razvoju interneta, ali "u skladu sa zakonom," saopštio je u četvrtak predstavnik ministarstva spoljnih poslova Điang Ju.

"Kineski internet je otvoren i kineska vlada ohrabruje razvoj interneta", rekao je Ju, napominjući da je Kina protiv hakera. (MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS