• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smartphone osnova mobilnog pretraživanja veba

Osnovni telefon za Internet pretraživanje u ovoj godini postaće smartfon (smarthphone).

 Smartphone osnova mobilnog pretraživanja veba Izvor: MONDO

Dalji razvoj telekomunikacionih tehnologija omogućiće bolje funkcionisanje mobilnih mreža, pokazalo je istraživanje kompanije Deloitte o trendovima u telekomunikacijama za 2010. godinu.

Menadžer u sektoru za poslovno savjetovanje kompanije Deloitte Dejan Ljuština, istakao je da će najvažnije 'bitka' u ovoj godini biti usmjerena na liderstvo u mobilnom pretraživanju.

"Kao što je Google lider u fiksnom pretraživanju, tako se očekuje i pozicioniranje određenog pretraživača u mobilnom", ukazao je Ljuština.

Trendovi za ovu godinu, takođe, predviđaju povećanje broja korinika VoIP-a (Voice over Internet Protocol), racionalnije cijene usluga, redefinisanje troškova, kao i smanjenje emisije CO2 čime bi veze postale "zelenije".

Kompanije koje se bave razvojem telekomunikacionih tehnologija, koje bi omogućile rješavanje zastoja u mobilnim mrežama, prije nego se uvede 4G tehnologija, zabilježiće rast od 30, 50 pa čak i 100 odsto, ukazao je Ljuština.

Kada je riječ o telekomunikacionim trendovima u Srbiji i regionu, on je istakao da je mobilna telefonija dostigla svoj vrhunac i da neće biti daljeg rasta.

"Većina tržišta u regionu zasićena je u dijelu koji se odnosi na mobilne mreže, s obzirom da upliv mobilne telefonije u Srbiji iznosi 128 odsto, oko 132 u Hrvatskoj i 187 u Crnoj Gori", ukazao je Ljuština.

Prema njegovoj ocjeni, upliv širokopojasnog Interneta, koji se kreće oko 6,5 odsto, je izuzetno nizak i to je oblast koju treba dodatno razvijati, jer je to "ključna stvar ne samo za Internet korisnike, nego i za privredu u cjelini".

Ljuština je ukazao da su osnovni izazovi, na globalnom tržištu, usmjereni na prevazilaženje ekonomske krize i njenih posljedica, zatim dalja digitalizacija telekomunikacija, kao i odgovor na izazove koje donosi brz razvoj mobilnog Interneta.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS