• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi napravili i lažni Google!

U Kini se pojavila kopija najvećeg svjetskog Internet pretraživača "Gugl" (Google), koji je prije dvije sedmice zaprijetio da će se povući iz zemlje.

 Kinezi napravili i lažni Google! Izvor: MONDO

U zemlji čuvenoj po kopijama poznatih svjetskih brendova, uključujući odjeću slavnih kreatora, lance kafeterija i DVD izdanja, pojavila se i kopija "Gugla" - "Guđe" (Goojje), objavio je dnevnik "Henan".

Naziv kineskog pretraživača - "Guđe" predstavlja igru riječi: "đe" na kineskom znači "starija sestra", dok "gle" (poslednji slog u reči "Google") znači kao "stariji brat".

"Sestra bi bila vrlo srećna kada bi brat odustao od ideje o odlasku i ostao", navedeno je na veb-sajtu kineskog pretraživača.

"Gugl" je prije dvije sedmice zaprijetio da će se povući iz Kine i zatvoriti predstavništvo u toj zemlji, poslije "sofisticiranih sajber napada" čije su glavne mete bili borci za ljudska prava.Američka kompanija nije za napade direktno optužila Peking, ali je poručila da više "nije spremna da filtrira pretragu u Kini", mada to i dalje čini.

Pretraživanje preko "Guđea" daje slične rezultate kao preko "Gugla", što pokazuje da i ovde postoji cenzurisanje sadržaja koje kineske vlasti smatraju osjetljivim, piše Rojters.

Prema izvještaju "Henana", "Guđe" je tvorevina jedne studentkinje iz provincije Guangdong, na jugu Kine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS