• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Softverska industrija - srpski izvozni brend

Razvoj softvera bi mogao da postane srpski izvozni brend, jsmatra Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik grupacije "Komtrejd" ComTrade group.

 Softverska industrija - srpski izvozni brend  Izvor: MONDO

"Naša perspektiva je u izvozu softvera - to je proizvod koji možemo da izvozimo bez obzira na granice. Da sam na mestu ministra za informatiku, punu pažnju bih zaista posvetio razvoju softvera", rekao je u intervjuu za Tanjug Jevrosimović.

Povodom najavljene akvizicije vodeće slovenačke softverske kompanije "Hermes softlab" (HSL), što bi bila prva velika srpska akvizicija jedne firme iz Slovenije, Jevrosimović je naglasio da bi povezivanjem "Komtrejda" (ComTrade Group) i "Hermesa" nastala jedna od najvećih IT grupacija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

"Nastala bi grupacija sa više od 1.600 zaposlenih, koja bi imala godišnji promet od preko 300 miliona evra, od čega bi više od 100 miliona evra bilo samo od softvera", rekao je on.

Kompanija "Hermes", sa 800 zaposlenih, bavi se razvojem softvera više od dve decenije, pri čemu je samo od prodaje softvera prošle godine imala čist promet od preko 50 miliona evra. Prisutna je gotovo na celom tržištu bivše Jugoslavije, uz podružnice u Irskoj, Austriji, Francuskoj, Nemačkoj i SAD.

"Prema dogovoru sa akcionarima, iznos ove investicije za sada nije za javnost", naglasio je Jevrosimović. Medjutim, slovenački ekonomski dnevnik "Finance" je nedavno objavio nezvaničnu informaciju da se srpska firma nametnula kao najinteresantnija jer je obećala dalji razvoj i ulaganje u HSL, nudeći za njegovu akviziciju 40 miliona evra.

"Ovo je početak, mi planiramo i druge akvizicije, radi čega sam u pregovorima i sa vodećim IT kompanijama u Poljskoj, Češkoj i Rumuniji, radi velike ekspanzije kompanije u narednih pet godina", najavio je vlasnik "Komtrejda".

Povodom planiranog izlaska na neku od vodećih evropskih berzi, Jevrosimović je rekao da je to pomereno negde za sredinu 2009. godine, a da još ne zna da li će to biti londonska, varšavska, bečka ili neka druga berza.

Inače, "Komtrejd" je prošle godine u Beogradu otvorio prvu automatizovanu liniju za proizvodnju, kapaciteta do 300.000 računara godišnje. Osim toga, "Komtrejd" proizvodi računare za ceo region - Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru i Bugarsku.

Procenjuje se da je u Srbiji u 2007. godini prodato 250.000 računara, a da će ove godine ta cifra dostići gotovo 300.000. Jevrosimović kaže da tržište Srbije ima izuzetno konkurentnu ponudu računara, pošto se u Beogradu već može kupiti kompjuter koji je mnogo jeftiniji nego u inostranstvu, što ranije nije bio slučaj.

"Komtrejd" je, prema rečima njegovog vlasnika, regionalni lider u distribuciji računara. Ima više od 40 maloprodajnih objekata na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine, što je ujedno i najveći IT lanac u te dve države.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS