• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Kini 24 miliona zavisnika od Interneta

Procjenjuje se da u Kini ima 24 miliona zavisnika od Interneta, uglavnom mladih, a taj broj je udvostručen u posljenje četiri godine

 U Kini 24 miliona zavisnika od Interneta Izvor: MONDO

Prema istraživanju, koje je sprovelo Kinesko udruženje mladih za razvoj Interneta u 30 provincija i regiona, svaki sedmi korisnik Interneta u Kini star između šest i 29 godina može se smatrati zavisnikom.

Zavisnici su najčešće stari između 18 i 23 godine, a najmanje ih je u kategoriji između šest i 12 godina, prenosi kineski dnevnik "Čajna dejli"

Zavisnicima se smatraju korisnici Interneta čije su ocjene u školi, radni učinak ili odnosi sa drugim ljudima ugroženi korišćenjem svjetske mreže. Oni ili imaju konstantnu želju da se "prikače" i osjećaju nelagodnost kada im je onemogućen pristup Internetu, ili se osjećaju srećnijima u "sajberprostoru" nego u realnom svijetu.

Kinesko ministarstvo zdravlja za sada nije zvanično svrstalo Internet zavisnost na listu oboljenja koja se klinički mogu dijagnozirati, ali u toj zemlji već rade klinike, koje finansira vlada, a u kojima se liječi od Internet zavisnosti.

U Kini ima ima 384 miliona korisnika svjetske elektronske mreže.

U državnim, ali i velikom broju privatnih "kampova za odučavanje od Interneta" koristi se mješavina psihoterapije, lijekova i vojničke dispiline kako bi se izliječili zavisnici.

Ministarstvo zdravlja je u julu zabranilo korišćenje elektrošok terapije, pošto je u medije "procurilo" da se u jednoj privatnoj "klinici za odvikavanje" koristi i ta forma "liječenja".

I u Srbiji raste broj zavisnika od Interneta, naročito od video-igrica. Među njima je najviše tinejdžera, a u pojedninim slučajevima roditelji su prinuđeni da djecu iz igraonica istjeruju uz pomoć policije.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS