• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Racija na netu, uhapšeni hakerski treneri

Policija u Kini rasturila mrežu za obuku hakera Black Hawk Safety koja je regrutovala na hiljade članova, učila ih i nudila im programe za napade.

 Racija na netu, uhapšeni hakerski treneri Izvor: MONDO

Obračun sa hakerskim 'trenerima' desio se uporedo sa bojaznima da je Kina jedan od centara internetskog kriminala i industrijske špijunaže. Vlasnik internet pretraživača Google saopštio je prošlog mjeseca da su njegove mejl adrese hakovane iz te zemlje, kao i da je napadnuto najmanje 20 kompanija.

Policija u provinciji Hubei uhapsila je tri čovjeka pod sumnjom da su upravljala mrežom sajtova Black Hawk Safety koja je pružala savete za uspješno hakovanje i nudila "trojanski" softver.

"Trojanci" su zlonamjerni programi koji se uvlače u kompjutere bez vlasnikovog znanja i omogućavaju hakerima ilegalnu kontrolu nad zaposjednutim računarima.

Ova hakerska mreža regrutovala je najmanje 12.000 korisnika Interneta koji su za dobijanje savjeta i preuzimanje "trojanaca" plaćali članarinu, dok se 170.000 ljudi prijavilo za besplatni vid članstva.

"Blek hok" je preko članarine prikupio više od sedam miliona juana, odnosno milion dolara.

List "Čajna dejli" piše da je policija zaplijenila devet servera, pet kompjutera i jedan automobil, kao i da je ugasila sve umrežene sajtove. Nadležne institucije takođe su zamrznula sredsva "Blek hoka" u vrijednosti od 1,7 miliona juana (250.000 dolara).

"Blek hokovom" glavnom sajtu 3800hk.com ne može da se pristupi, ali se na raznim forumima može pročitati poruka, koja po svoj prilici potiče od članova hakerske mreže, da je u toku postavljanje rezervnog sajta.

U poruci se navodi da su "neki korisnici Interneta sa zlim namjerama namjerno uništili reputaciju 'Blek hoka', prevarili članove i ukrali im materijale", te da je potrebno "udružiti snage da se napadnu ti veb sajtovi".

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS