• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pored i-mejl adrese djeca objavljuju i kućnu

Djeca se ne boje da na Internetu otkriju svoju privatnost, pokazala je anketa. Oni ostavljaju svoje i-mejl adresu, ali i adresu na kojoj žive.

 Pored i-mejl adrese djeca objavljuju i kućnu Izvor: MONDO

Anketa je sprovedena od 26. januara do 2. februara, a objavljena je povodom obilježavanja Dana bezbjednijeg interneta. Učestvovalo je 500 djece uzrasta od 10 do 16 godina, kao i 526 roditelja.

Anketa je pokazala da 67,5 odsto djece tog uzrasta ne oklijeva da na Internetu razmijeni svoje informacije kao što su "i-mejl" adresa, a 23,6 procenata čak i svoju kućnu adresu. Njih 43,7 odsto je izjavilo da na vebu objavljuje svoje fotografije, a 34,7 odsto listu prijatelja.

Kako rastu, ti mladi Internet korisnici imaju tendenciju da sve više objavljuju takve informacije, pa se objavljivanje fotografija povećava čak za 382 odsto u periodu između 10. i 16. godine života, dok se razmjena fotografija povećava za 173 odsto.

Među djecom starom 10 godina, 74,7 odsto anketiranih je izjavilo da ne objavljuje na vebu informacije koje njihovi roditelji ne bi željeli da vide, dok taj procenat opada na 27 odsto među adolescentima starim 16 godina.

Mladi, prije svega djevojke, se uglavnom pribojavaju da njihovi roditelji ne pristupe informacjama u vezi sa njihovim sentimentalnim životom i njihovim ličnim pričama.

Upitani o načinu na koji se savjetuju da li je nešto bezbjedno objaviti na Internetu, 67 odsto djece je izjavilo da se obraćaju roditeljima, a 44 procenta prijateljima.

Od 15. godine života, oni se, prije svega, za savjet obraćaju prijateljima i to čak 61,5 odsto, dok ga preko veba traži njih 16,2 odsto.

Među roditeljima, njih 21 odsto je izjavilo da ne zna gdje da se informiše o razmjeni ličnih informacija na Internetu, dok 15 odsto roditelja djece koja su napunila 15 godina za savjet pitaju čak svoju sopstvenu djecu.

Osim toga, roditelji su, kao i njihova djeca, skloni da otkrivaju lične informacije - mejlove (91,8 odsto), datum rođenja (85,7 odsto), poštansku adresu (74,7 odsto), fotografije (51,3 odsto) ili Si-Vi (CV) (33,5 odsto).

Globalno gledano, 99,2 odsto djece se priključuje na Internet iz svog doma, a samo 13,6 odsto mladih korisnika Interneta iz škole.

Među adolescentima, njih 13,5 odsto starih 16 godina se priključuje na veb preko mobilnih telefona.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS