• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni telefon koji prevodi na 6.000 jezika

Google namjerava da u novu generaciju mobilnih telefona ugradi poseban softver za prevođenje koji bi podržavao 6.000 jezika.

 Mobilni telefon koji prevodi na 6.000 jezika Izvor: MONDO

Toliko je, naime, procenjeno da se u svijetu danas postoji različitih jezika.

Zvuči nevjerovatno ali se ipak radi o sasvim ozbiljnom projektu. Google razvija novi softver za prevođenje koji će omogućiti korisnicima mobilne telefonije sa najrazličitijih krajeva svijeta da razgovaraju u realnom vremenu, govoreći svako na svom jeziku.

Da bi proizveo ovo čudo tehnike, Google mora najprije da riješi problem neadekvatnih, često smiješnih rezultata do kojih danas dolaze postojeći sistemi automatskog prevođenja.

Tehnologija je još u fazi koncepta, ali imajući u vidu korake koje je Google preduzeo u vezi sa onlajn prevođenjem tekstova, a nedavno i najnovijom uslugom pretvaranja govora u tekst, vjerovatno nećemo dugo čekati da vidimo implementaciju novog softvera u buduće pametne telefone.

"Smatramo da je direktno prevođenje moguće i da će funkcionisati prilično dobro za nekoliko godina", rekao je Franc Ok, načelnik službe za prevođenje u kompaniji Google.

"Svako ima različit glas i naglasak, ali bi prepoznatljivost trebalo da bude efikasnija sa mobilnim telefonima jer su oni lični. Telefon bi trebalo da ima osjećaj za vaš glas zahvaljujući pretraživanju prethodnih razgovora, na primjer", objasnio je Ok.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS