• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google pomaže zadužbinu Wikimedia

U San Francisku objavljeno da će kompanija Google donirati 2 miliona dolara Zadužbini Wikimedia, koja upravlja projektom Wikipedia.

 Google pomaže zadužbinu Wikimedia Izvor: MONDO

"Vjerujem da su Wikimedia i Google prirodni saveznici, obe organizacije žele da pomognu da ljudi širom svijeta dođu do informacija. Meni se čini prirodnim da Google želi da podrži rad Vikimedije i srećna sam da oni to čine", izjavila je Sju Gardner, izvršna direktorka Zadužbine Wikimedia.

Donacija će biti iskorišćena za investicije u širenje tehničke infrastrukture koja treba da podrži brzo rastući globalni saobraćaj koji se ogleda u dramatičnom porastu broja posjeta koje ima Wikipedia.

Pored toga, uložena sredstva će podržati nastojanje organizacije da učini Wikipediu jednostavnijom za korišćenje i dostupnijom za veći broj ljudi.

Osnivač srpskog ogranka Zadužbine Wikimedia, Miloš Rančić izjavio je da će korist od donacije imati i osobe koje Wikipediu koriste na srpskom jeziku jer će donacija pozitivno uticati na jačanje tehničkih i organizacionih kapaciteta srpskog ogranka organizacije.

Wikimedia i Google, već dugo uspješno sarađuju, a posljednja saradnja se odnosila na podršku u prevođenju sadržaja sa Wikipedia sajta na jezike na kojima postoji relativno mali broj članaka. Google Translation Toolkit, omogućio je da se članci prevode na mreži, a pilot projekti su sprovedeni za arapski, hindu i svahili jezik.

Zadužbina Wikimedia, finansira se privatnim donacijama korisnika Vikipedije. Do januara 2010. godine donacije je uplatilo 240 hiljada pojedinaca, a ukupna prikupljena suma je veća od 8 miliona dolara, što je dovoljno za pokrivanje troškova Zadužbine za 3 kvartala 2010. godine.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS