• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barselona: Mobilni telefoni budućnosti

Na Sajmu mobilne telefonije u Barseloni predstavljeni telefoni budućnosti. "Pametni telefoni" ubuduće u rukama "običnih smrtnika".

 Barselona: Mobilni telefoni budućnosti Izvor: MONDO

Barselona je ponovo bila domaćin krema svjetske mobilne industrije, koja je pokazala da je vetrovi svjetske ekonomske krize nisu uzdrmali.

Na Međunarodnom sajmu mobilne telefonije u Barseloni (od 15. do 18. februara), na kojem je učestvovalo više od 1.300 izlagača, malih, ali i velikih proizvođača mobilnih telefona i prateće opreme, nagovješteno je da će takozvani "pametni telefoni" (smartphones) u skoroj budućnosti biti dostupni i "običnom" svijetu, tačnije iz ekskluzive prećiće u mainstream.

Mobilni telefoni sa ekranima osjetljivim na dodir, pristupom brzom internetu i hiljadama aplikacija uskoro će biti u rukama mnogih od nas. Po pristupačni(jim) cijenama, što je najbitnije.

Jedna od najvažnijih vijesti sa Sajma u Barseloni je i to što se više od 15 najvećih svjetskih operatera udružilo u stvaranju otvorene platforme za aplikacije u okviru Wholesale application community. Dakle, revolucija u toj oblasti tek nas očekuje.

Među izlagačima je bio i ugledni njemački institut Fraunhofer poznat po brojnim, patentiranim, tehničkim inovacijama.

"Dojče vele" prenosi izjavu Markusa Ajzenhauera, koji objašnjava kako mobilni telefoni mogu da pomognu u zaštiti životne sredine:

"Postoji jedna aplikacija, urađena za dvije vrste smart-telefona. Ona omogućava precizno obračunavanje potrošnje energije u vašem stanu. Znači, koliko ste potrošili i koliko uređaji u vašem stanu troše i koliko sve to košta - po satu ili za cijelu godinu", rekao je Ajzenhauer.

Vaš mobilni telefon samo treba da bude u blizini utikača, sve ostalo obračunava aplikacija instituta Fraunhofer. Na tome, međutim, ne bi trebalo da se završi. Mogućnosti je mnogo.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS