• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Intelov” softver u školama Srpske

Korporacija "Intel" uručila je Vladi Republike Srpske (RS) softver i edukativne digitalne sadržaje u vrijednosti od 15 miliona dolara.

 “Intelov” softver u školama Srpske Izvor: MONDO

Srpska je ovim dobila sva prava korišćenja digitalnih edukativnih sadržaja i pravo prevođenja i prilagođavanje potrebama nastavnih programa, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik pozdravio je u ponedjeljak, u razgovoru sa potpredsjednikom korporacije "Intel" Džonom Dejvisom u Banjaluci, saradnju između ove korporacije i Ministarstva prosvjete i kulture RS i uvođenje novih tehnologija u nastavni proces u Srpskoj.

Takođe, korporacija "Intel" uručiće Ministarstvu unutrašnjih poslova RS računarsku opremu u vrijednosti od 50.000 dolara za obrazovanje zaposlenih u ovom ministarstvu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Anton Kasipović i potpredsjednik korporacije "Intel" Džon Dejvis potpisali su u ponedjeljak u Banjaluci sporazum o saradnji kojim je RS omogućeno da u nastavi iz biologije, hemije, matematike i fizike u osnovnim školama koristi "Intelove" računarske programe.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je vrijednost ove donacije 15 miliona dolara, te da će se ovi programi namijenjeni kako za samo izvođenje nastave tako i za osmišljavanje nastavnog sadržaja, koji se koriste u 65 zemalja svijeta na 15 svjetskih jezika, u Srpskoj koristiti od naredne školske godine.

"Ovo je donacija koja daje veliku mogućnost da kompenzujemo neke teškoće koje imamo u Zakonu o udžbenicima i koja će biti odlična podloga za implementaciju zakona o posebno nadarenim učenicima", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja sporazuma.

On je naglasio da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS radi unapređenja obrazovnog procesa nastaviti sa uvođenjem elektronskog dnevnika u školama, uspostavljanjem video-konferencije, te informatičkim osposobljavanjem zaposlenih u osnovnim i srednjim školama RS.

Potpredsjednik korporacije "Intel" DŽon Dejvis rekao je da su "Intelovi" programi korisni kako za učenike, tako i za cijelu lokalnu zajednicu i lokalne kompanije.

"`Intel` troši mnogo novca za unapređenje obrazovnih tehnologija i razvili smo mnoge programe", rekao je Dejvis i naglasio da je današnje potpisivanje sporazuma o saradnji samo početak saradnje između RS i kompanije "Intel".

Nebojša Ninić, direktor banjalučke Kompanije "Lanako" koja je partner korporacije "Intel", rekao je da su "Intelovi" programi za nastavu uglavnom multimedijalnog sadržaja, prilagođeni savremenim potrebama učenika i interaktivnoj nastavi, te da programi sadrže i lekcije za nastavu i module za samostalno osmišljavanje nastavnog sadržaja.

(MONDO/Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS