• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone ostaje bez seksa

Kompanija "Epl" (Apple) je iz svojih onlajn prodavnica povukla programe koji ne odgovaraju novoj politici firme prema "sadržajima za odrasle“.

 iPhone ostaje bez seksa Izvor: MONDO

To znači da korisnici, bez obzira na to koliko imaju godina, više neće moći da kupuju programčiće sa manje eksplicitnim sadržajima.

U kompjuterskim časopisima i "blogosferi“ pokrenuta je ovim povodom velika debata.

U "Epl aplikejšen storu" (Apple application store) u ponudi je oko 130.000 programa, od zabavnih, preko praktičnih do obrazovnih, ali i onih umereno 'golicavih'. Iako su jeftini (zbog čega se mnogo kupuju), svi programi su postali izvor dobre zarade za vješte programere, ali i značajan kanal prihoda za "Epl" koji od svake prodaje uzima proviziju od 30 odsto.

Mnogi nastoje da dokuče zašto je "Epl" povukao ovaj potez, koji korisnike "ajfona“ ne sprečava da do porno sadržaja dođu drugim putem, prije svega koristeći "safari“, internet pretraživač sa kojim se ovaj telefon isporučuje. Čini se da je najtačniji odgovor ponudio analitičar magazina "Pi-Si vorld“ (PC World).

Po njemu, ovaj potez nije ni hipokrizija ni istinska briga o moralu, već racionalna poslovna odluka. Motiv za čišćenje polica u virtuelnoj prodavnici programčića nije u tome što ih kupuju korisnici "ajfona“ (iPhone), nego što su dostupni i onima u čijim rukama je drugi popularni Epl gedžet, "ajpod“ (iPod), nove generacije, piše "Politika".

To je spravica po svemu nalik na "ajfon", sem što njome ne može da se telefonira. Roditelji ga rado kupuju deci, pre svega kao uređaj za slušanje digitalne (MP3) muzike, ali i za izlazak na Internet.

"Ajpod tač“ (iPod Touch) je, po ispravnoj procjeni menadžmenta "Epla", stepenica koja vodi ka "ajfonu“, onog momenta kad njegovi korisnici prestanu da budu klinci. Ali dok su još tinejdžeri, "Eplu" ne odgovara imidž da su u njegovoj radnji i neprilični sadržaji, makar oni bili i relativno bezazleni.

Korporacija, takođe, priprema i teren za skoru tržišnu premijeru nedavno predstavljenog "ajpeda“ (iPad), kompjuterske "tablice“ za koju se veruje da će biti novi hit. "Ajped“, kao svestrani multimedijalni računar težak samo 600 grama, imaće, između mnogih drugih (Internet, muzika, TV, filmovi...), i funkciju elektronskog čitača.

Kako otkriva "Pi-Si vorld“, programeri ubrzano za korišćenje na "ajpedu“ pripremaju - školske udžbenike, što će i te kako olakšati đačke torbe, jer u njegovu memoriju može da stane i hiljadu naslova.

Školska literature će se, takođe, distribuirati preko "aplikejšen stora“, pa zbog toga "Epl" očigledno ne želi da školsko štivo bude pored sadržaja koji svakako nisu za učionicu

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS