• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tranzistor veličine kartice za mobilni

Nekada revolucionarni proizvod prije svega zbog toga što je mali, klasični tranzistor, postaće još manji - poput kartice za mobilni telefon!

 Tranzistor veličine kartice za mobilni Izvor: MONDO

Istraživači na Univerzitetu Notr Dam, u Indijani (SAD), konstruisali su novu vrstu magnetnih tranzistora nanometarskih dimenzija.

Njihov čip nema žica i ni izdaleka ne troši toliko struje kao klasični tranzistor. Moguće je, naime, konstruisati sklopove od sićušnih magneta, oko stotinu nanometara, koji funkcionišu kao magnetna logička kola ili služe kao skladišta za informacije.

Čipovi su napravljeni tako što je na silikonsku pločicu nanijet tanak sloj legure gvožđa i nikla u kome su elektronskim mlazom isječena "ostrvca".

Izložena pulsirajućem magnetnom polju "ostrvca" su se orjentisala u jednom ili drugom pravcu. Drugim riječima, "zapamtila" su određeni niz nula i jedinica.

Sondom, koja je skenirala ostrvca, bilo je moguće "čitati" ono što su zapamtila. Ali i više od toga - ostrvca su bila u stanju da obavljaju i logičke operacije.

Po ocjeni istraživača, kako prenosi časopis "Sajens", ovi magnetni tranzistori mnogo su manje podložni spoljnim uticajima i njihova proizvodnja mogla bi da bude veoma jeftina.

Postoje, međutim, i teškoće u konstruisanju manjih i bržih čipova: od brzine reagovanja na električne promjene, preko potrošnje struje do zagrijavanja.

(FoNet/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS