• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja godine Internet domen na ćirilici

Srbija bi do kraja ove godine trebalo da dobije internet domen na ćirilici, najavila je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić.

 Do kraja godine Internet domen na ćirilici Izvor: MONDO

"To će doprinijeti da se u Srbiji internet koristi još više i da bude u potpunosti dostupan svima", izjavila je ona u Privrednoj komori Srbije na proslavi dvije godine rada Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Internet domen na ćirilici, prema njenim riječima, omogućiće bolju komunikaciju države, privrede i građana, kao i lakše korišćenje elektronske uprave i elektronske trgovine, a dopinosiće i konkurentnosti Srbije.

"Javnom raspravom o uvođenju internet domena na ćirilici, koja je danas počela, trebalo bi da se dođe do odgovora kako će Srbija biti predstavljena na svom zvaničnom pismu", rekla je Matićeva.

Objasnila je da će skraćenica koja će označavati Srbiju morati da sadrži bar jedan od karaktera koji je različit od bilo kog drugog na latinici, odnosno da bude specifičan za srpsko ćirilično pismo.

Savjetnica direktora Registra nacionalog internet domena Mirjana Tasić je ukazala da skraćenica internet domena na ćirilici može da ima do 64 znaka, a prijedloge će moći da daju građani i sve institucije u zemlji.

Na nekoliko veb sajtova će biti organizovano glasanje koje bi trebalo da na najdemokratičniji način dovede do najboljeg predstavljanja Srbije na inernetu. Uvođenje internet domena na ćirilici, kako je ocijenila Tasićeva, omogućiće očuvanje identiteta srpskog pisma i kulture.

Skraćenica srb bi, prem riječima Matićeve, mogla da bude jedan od prijedloga za inernet domen Srbije na ćirilici.

Do sada su na svom pismu internet domene dobile Rusija i tri arapske zemlje, a pripremaju ih Bugarska, Kina i Japan.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS