• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umro tvorac prvog kućnog kompjutera

Doktor Henri Edvard Roberts, tvorac prvog kućnog kompjutera, umro je u 68. godini od upale pluća.

 Umro tvorac prvog kućnog kompjutera Izvor: MONDO

Roberts je izumio kompjuter "oltar 8800" i izvršio veliki uticaj na karijere Bila Gejtsa i Pola Alena, koji su kasnije osnovali kompaniju "Majkrosoft",  prenosi Bi-Bi-Si.

Gejts i Alen stupili su u kontakt sa Robertsom nakon što su vidjeli njegovu mašinu na naslovnoj strani jednog magazina i ponudili mu da napišu softver za ovaj uređaj. Taj program bio je poznat pod imenom "oltar-bejzik" i predstavljao je osnovu na kojoj je počelo poslovanje "Majkrosofta".

"Ed je bio spreman da rizikuje sa nama - dvojicom momaka koje su interesovali kompjuteri davno prije nego što su oni ušli u svakodnevnu upotrebu. Uvijek smo mu bili zahvalni. Dan kada je naš prvi netestirani softver proradio na njegovom `oltaru` bio je početak mnogih divnih stvari", napisali su u zajedničkoj poruci osnivači "Majkrosofta".

Suosnivač firme "Epl" Stiv Voznjak izjavio je da je doktor Roberts preduzeo "korak od ključne važnosti, koji je doveo do svega što imamo danas".Roberts je bio osnivač firme "Mikro instrumenti i telemetrijski sistemi", koja se u početku bavila prodajom digitrona i elektronskih dijelova za hobiste koji su pravili makete raketa.
Sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka firma se našla u dugovima, a Roberts je počeo da razvija kompjuterski hardver, a rezultat je bila mašina "oltar 8800".Taj kompjuter mogao se 1975. godine kupiti u dijelovima za 395 dolara, a prodavan je i kao sastavljena mašina po cijeni većoj za 100 dolara. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS