• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna baterija daje struju cijelom gradu

Gradić Prezidio u Teksasu uskoro će dobiti bateriju koja će moći da punih osam sati napaja strujom sva domaćinstva u slučaju kvara.

 Jedna baterija daje struju cijelom gradu Izvor: MONDO

U Teksasu se sve radi na veliko, čak i onda kada je riječ o baterijama - u gradiću Prezidio, na samoj granici sa Meksikom, upravo su završeni radovi na izgradnji ogromne baterije, veličine kuće, koja će biti puštena u rad ove nedjelje.

Ova baterija će moći da punih osam sati napaja strujom sva domaćinstva u slučaju kvara na električnoj mreži. Izgradnja baterije, na bazi tehnologije natrijum-sulfata, koštala je 25 miliona dolara. Njena snaga od četiri megavata je, po riječima inicijatora ovog projekta, dovoljna za napajanje strujom cijelog grada u trajanju od najmanje osam sati.

Pored osnovnog zadatka da stanovnicima Prezidija obezbjeđuje kontinuitet u napajanju strujom, baterija, nazvana "Bob", imaće i istraživačku namjenu.

Predstavnik teksaške elektroprivrede je izjavio da će se na osnovu funkcionisanja ove baterije naučnici pokušati da ustanove da li će ona jednog dana moći da se koristi i za skladištenje struje proizvedene putem obnovljivih izvora energije kao što su sunce i vjetar.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS