• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promućkaj telefon prije upotrebe, ali stvarno

Istraživači na Univerzitetu u Glazgovu smislili su način kako da se bez gledanja provjeri da li su stigle poruke i stanje baterije - mućkanjem!

 Promućkaj telefon prije upotrebe, ali stvarno Izvor: MONDO

Koliko puta dnevno bacate pogled na svoj mobilni telefon kako biste provjerli da li je stigla neka poruka? Neki to čine veoma često, a kako je vrijeme novac - to znači određeni gubitak vremena.

Grupa istraživača na Univerzitetu u Glazgovu, u Škotskoj, smislila je način kako da se bez gledanja provjere količina poruka ili napon baterije u mobilnom.

Svi znamo da, kada se neka flašica ili kutijica promućkaju u ruci, zvuci zavise od njihove ispunjenosti. Zašto onda, upitali su se istraživači, ne bi i broj poruka ili napunjenost baterije u mobilnom mogli da se proveravaju mućkanjem?

Kombinujući zvučnik i vibrator mobilnog telefona uspjeli su da stvore sličan efekat koji su nazvali "šugl", što u škotskoj verziji engleskog jezika znači - mućkanje. Da bi se provjerilo da li je u mobilni telefon sa instaliranim "šuglom" stigla poruka, dovoljno je da se protrese u ruci.

Zvuci, pak, zavise od broja poruka - jedna poruka zvuči kao jedna kuglica koja se kotrlja u kutiji, dvije poruke - kao dvije kuglice, i tako dalje.

Moguće je čak podesiti da poruke od različitih osoba zvuče kao sudaranje kuglica od različitog materijala - metala, drveta, stakla... Takođe je moguće podesiti da trešenje telefona u različitim pravcima označava prioritet poruka.

Provjera napunjenosti baterije zvuči kao bućkanje malo ili mnogo tečnosti u telefonu. Za dobijanje ovih efekata potrebno je da telefon bude opremljen akcelerometrima koji reaguju na pokrete.

Za sada nije poznato kada bi ta oprema mogla da postane standardna.

(FoNet/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS