• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U svijetu 4,7 milijardi mobilnih pretplatnika

Globalno tržište mobilne telefonije dobilo je u posljednjem kvartalu 2009. još 200 miliona pretplatnika pa je njihov broj dostigao 4,7 milijardi.

 U svijetu 4,7 milijardi mobilnih pretplatnika Izvor: MONDO

Najviše mobilnih pretplatnika je u azijsko-pacifičkom regionu - 2,1 milijarda, najviše zahvaljujući snažnom rastu u Indiji i Kini, navodi se u kvartalnom izvještaju "Vajrles intelidžens" (Wireless Intelligence), dijela GSM Media.

U posljednjem tromjesječju 2009. svijet je dobio 192,8 miliona mobilnih pretplatnika, što predstavlja rast od 16 odsto na godišnjem i četiri na kvartalnom nivou. Pri tome se 73 odsto novih pretplatnika iz posljednjeg kvartala 2009. odlučilo za "pripejd" (prepaid).

Četvrti kvartal prethodne godine obilježilo je i pokretanje 30 novih mobilnih mreža u svijetu, navodi se u izvještaju.

Gledano prema regionima, u azijsko-pacifičkom se izdvajaju Indija i Kina. Indija je u posljednja tri mjeseca 2009. dobila 53,4 miliona novih korisnika mobilne telefonije i na kraju te godine ih je imala 525,2 miliona.

Kina, koja u prosjeku dobija devet miliona novih pretplatnika mobilne telefonije mjesečno, prošlu godinu je završila sa 726 miliona ili 16 odsto ukupnog broja pretplatnika u svijetu.

U zapadnoj Evropi krajem prošle godine bilo je 519 miliona pretplatnika mobilne telefonije, u Latinskoj Americi 504 miliona, u istočnoj Evropi 480 miliona, Africi 464 miliona, na Bliskom istoku 261 milion a u SAD i Kanadi 309 miliona.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS