• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nokia 1100 pogodna za sajberkriminal

Jedan od najpopularnijih Nokia telefona u istoriji, model 1100, postao je, zbog serijske greške, oruđe za novu vrstu hi-tech prevara.

 Nokia 1100 pogodna za sajberkriminal Izvor: MONDO

Korisnici Internet bankarstva, pozivaju se ovih dana na oprez, jer su se pojavili hakeri koji, zahvaljujući serijskoj grešci u jednom od najpopularnijih mobilnih telefona kompanije Niokia, mogu da "uđu" u njihove račune.

Jedan od najpopularnijih Nokia telefona u istoriji, model 1100, postao je, zbog te serijske greške, oruđe za novu vrstu hi-tech prevara.

Hakovanim uređajem prevaratni mogu preuzimati podatke koje banke šalju svojim klijentima, njihove kodove i PIN-ove. Takvim uređajem haker zapravo "glumi" telefon klijenta neke banke i umjesto njega prima vrijedne informacije.

U hakovanju, navodno, prednjače ruske i rumunske sajberbande.

S druge strane, vlasnici kultnog telefona, ako ga još imaju negdje u fijoci, navodno mogu širom Evrope odlično da zarade na prodaji. Njemački mediji izvještavaju da su nekima za telefon putem Internet foruma nudili i do vrtoglavih 30.000 dolara za uređaj.

U sjedištu Nokie zasad ćute, jer je model 1100 u svetu prodat u 200 miliona primjeraka, što je rekordna prodaja. Ne zna se koliko ih je sa softverskom greškom, jer su ti modeli proizvođeni samo u fabrici finske kompanije u njemačkom gradu Bohumu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS