• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba protiv hakera je "rat bez prestanka"

Nedavni napadi na Google podstiču brigu o bezbjednosti Interneta.

 Borba protiv hakera je "rat bez prestanka" Izvor: MONDO

Napadi se skrivaju iza naizgled bezopasnih priloga uz i-mejl poruke, preko kojih se jednostavnim virusima napadaju kućni kompjuteri ili savršenijim virusima koji mogu da prodru u državne i privredne kompjuterske sisteme.

Ako primate elektronsku poštu, moguće je da ste nekada otvorili neki prilog, a kasnije otkrili da vam je kompjuter zaražen virusom. To je samo jedan od načina na koji hakeri uspostavljaju kontrolu nad vašim računarom, učinivši ga djelom mreže robota - takozvanog botneta - kojima se upravlja daljinski.

Ma koliko da se tehnologija razvija, hakeri pronalaze načine da je zloupotrijebe. Zbog toga je neophodno obnavljati zaštitni softver novim verzijama, bilo da je riječ o kućnom kompjuteru ili o državnoj ili privrednoj mreži. Na žalost, kaže Vikers, kompanije često instaliraju zaštitni softver tek kada se jave problemi.

Mnogi lični računari nemaju adekvatnu zaštitu. Kada hakeri jednom prodru u mrežu, kaže stručnjak za bezbjednost nacionalnih mreža, Stiv Lukasik, mogućnosti su beskrajne.

On se posebno bavio mogućnostima napada na privrednu infrastrukturu, kao što su elektrane i električne distributivne mreže. "Za razliku od onoga što misli većina, suština takvih napada je uništavanje. Ako želite da nanesete štetu nekoj zemlji, morate da uništavate stvari tako da oporavak potraje", upozorio je Lukasik.

U vježbi hakerskog napada na električnu mrežu, iz 2007. godine, prikazana je destruktivna snaga hakerskog napada. Najprije se pojavio slab dim iz ogromne turbine..…zatim jači dim i… sistem se potpuno zaustavio. Lukasik kaže da jedan takav napad možda ne bi bio problem ali da bi više njih izazvao katastrofu.

"Ako biste to radili 500 puta dnevno ili nedeljno, fabrika električnih generatora bi mogla da kaže: stavićemo vas na listu čekanja i isporučićemo vam delove do maja 2013. godine", upozorio je Lukasik.

On dodaje da je ključno unaprijed pripremiti odbranu kritičnih dijelova infrastrukture kao što su električni ili komunikacioni sistemi ali da nema jedinstvenog rješenja za zaštitu od internet napada.

Pobjeda se, kažu eksperti, više odnosi na utvrđivanje koja infrastruktura je kritična kao i na sposobnost prilagođavanja i hvatanja u koštac sa napadima kada se pojave.

Borba protiv hakera je "rat bez prestanka" koji se nikada ne završava...

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS