• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obavezno zaštiti svoju WLAN konekciju

Svi računari koji se prodaju raspolažu priključkom za bežični internet. Međutim malo je korisnika te usluge koji su zaštitili svoju WLAN konekciju.

 Obavezno zaštiti svoju WLAN konekciju Izvor: MONDO

 U Njemačkoj su zato neki dospjeli čak do Ustavnog suda.
Povezivanje računara sa bežičnim mrežnim adapterom može biti zaštićeno šifrom koja mora da se ukuca da bi veza proradila. Ali, nemarni vlasnici to ne rade i na njihove adaptere može da se prikači svako ko je u blizini.

Tako se jedan mladić, ne vodeći pretjerano računa o građanskoj odgovornosti, nedavno prikačio na adapter jednog komšije koji je tada bio na godišnjem odmoru. Sa interneta je nelegalno skinuo hit "Ljeto našeg života“, piše "Dojče vele".

Taj piratski postupak i krađu intelektualne svojine diskografska kuća, vlasnik hita, je na osnovu jedinstvene IP-adrese našla adapter preko koga je muzika nelegalno skinuta i zatražila odštetu od vlasnika adaptera, koji o svemu nije imao pojma, pa je odbio da plati traženu sumu.

Diskografska kuća je bila uporna i stigla čak i do Ustavnog suda, koji joj je djelimično dao za pravo. Naime, odlučeno je da vlasnik adaptera ne mora da plati odštetu jer sam nije prekršio zakon, ali je natjeran da zaštiti svoju kućnu mrežu šifrom.

Muzička industrija je odluku Ustavnog suda već proslavila kao veliku bitku dobijenu u ratu za svoja prava.

Prema najnovijoj studiji, 4,6 miliona Njemaca se snabdjeva muzikom, knjigama, filmovima i računarskim programima ilegalnim kopiranjem sa interneta. To je 2008. prouzrokovalo direktnu štetu od 1,2 milijarde evra i gubljenja 34.000 radnih mjesta.

Čitavu EU je to koštalo 10 milijardi evra i - 186.000 radnih mjesta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS