• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google obilježio rođendan Milutina Milankovića

Ako vas je danas zbunio izgled naslovne strane internet pretarživača Google evo objašnjenja...

 Google obilježio rođendan Milutina Milankovića Izvor: MONDO

Riječ je o obilježavanju rođendana poznatog srpskog klimatologa, geofizičara i astronoma Milutina Milankovića.

Najveći svjetski internet pretraživač Google je u petak na svojoj početnoj stranici postavio logo koji asocira na klimatološku teoriju "Milankovićevi ciklusi".

Milutin Milanković (1879 - 1958) je bio osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i naučnik svjetskog renomea. Bio je poznat po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promjene. Ova teorija je poznata pod imenom "Milankovićevi ciklusi".

Veliki naučnik rođen je 28. maja 1879. godine, u Dalju, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj (sada Hrvatska). Na Tehnološkom institutu u Beču 1902. godine diplomirao je građevinu, a 1904. stekao doktorat kao prvi Srbin - doktor tehničkih nauka.

Kao građevinski inžinjer ima šest priznatih patenata, a projektovao je, ili je učestvovao u projektu, deset hidrocentrala. Tom strukom bavio se u Beču, do jeseni 1909 , kada mu je ponuđena katedra primijenjene matematike na Beogradskom univerzitetu (racionalna mehanika, mehanika nebeskih tijela, teorijska fizika).

Interesovanje ka solarnim klimama i planetarnim temperaturama usmerio je 1912. Matematički talenat i poznavanje zakona fizike i astronomije koristio je u istraživanjima i tako razvio teoriju klimatskih promjena na Zemlji.

Svoj cjelokupni rad na matematičkoj teoriji klime sublimirao je 1941. u svom kapitalnom djelu "Kanon osunčavanja zemlje".

Milutina Milankovićevo je NASA svrstala u petnaest najznačajnih naučnika svijeta.

Njegovo ime ponijeli su krateri na Mjesecu i Marsu, jedno nebesko tijelo, ali i nagrada Evropskog geofizičkog društva za dostignuća u oblasti klimatologije i meteorologije.

Umro je 12. decembra 1958. godine i sahranjen je u Dalju.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS