• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gugl" odustaje od "vindouza" zbog napada hakera

Internet gigant "Gugl" polako odustaje od primjene "Majkrosoftovog" operativnog sistema "vindouz" u svojim kompjuterima.

 "Gugl" odustaje od "vindouza" zbog napada hakera  Izvor: MONDO

Gugl to čini zbog bojazni od njihove ranjivosti na hakerske upade, objavio je danas londonski dnevnik "Fajnenšel tajms".

Pozivajući se na više saradnika "Gugl", list navodi da je proces odustajanja od najpopularnijeg operativnog sistema u korist Eplovog "meka" (Mac) pokrenutog u januaru.

"Više nećemo raditi sa 'vindousom', iz bezbjednosti" citira FT jednog od saradnika "Gugla" i dodaje da su kompaniju na ovakav korak naveli poslednji napadi hakera iz Kine.

Kompanija "McAfee Inc", specijalizovana za bezbjednost kompjutera je ranije objavila da su hakeri pri upadima na operativne sisteme "Gugla" i drugih kompanija koristili dotad nepoznate "rupe" u brauzeru "Internet eksplorer", prisutne u svim verzijama "vindouza".

"Stalno se radi na povećanju efikasnosti našeg poslovanja, ali ne komentarišemo konkretna operativna pitanja", navodi se u saopštenju kompanije.

"Gugl", koji je već usavršio programe konkurentne ponudama "Majkrosofta", radi na sopstvenom operativnom sistemu baziranom na brauzeru "hrom".

U martu je "Gugl" zatvorio svoj pretraživasč u domenu ".cn" preusmjeravajući kineske zahtjeve na necenzurisani hongkonški sajt, izazvavši negodovanje kineskih vlasti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS