• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U svijetu sve više klonova "ajpeda"

Konkurenti "Epla" ,"Asustek", "Acer", "Del" i MSI su najavili planove proizvodnje svojih tabličnih kompjutera.

 U svijetu sve više klonova "ajpeda" Izvor: MONDO

Uspjeh kompanije "Epl", koja je za manje od dva mjeseca prodala oko dva miliona tablet (mini-prenosivih) računara "ajped" (iPad), ne ostavlja ravnodušnim konkurente, prije svega "Asustek", "Acer", "Del" i MSI, koji su već najavili planove proizvodnje svojih tabličnih kompjutera.

Uoči otvaranja sajma ICT tehnologije u Tajpeju, tajvanska kompanija "Asustek" je objavila planove proizvodnje novog uređaja sa nazivom "Eee Pad", koji se može smatrati klonom "ajpeda", prenijele su agencije.

Novi kompjuter sa senzorskim ekranom radiće sa "Intelovim" procesorom "kor" (core) i operativnim sistemom "vindous 7". Početak prodaje "Eee Pad" planiran je za prvi kvartal iduće godine.

Minimalna cijena tabličnog "ajpeda", ekrana dijagonale 9,7 inča (oko 25 centimetara), težine oko 730 grama, u SAD je veća od jeftinih noutbukova - 499 dolara. Maksimalna cijena od 829 dolara podrazumijeva veću memoriju i dodatne funkcije, kao što je širokopojasni internet i 3G. U Evropi se "ajped" prodaje po cijenama od 499 evra pa naviše.

Jedna od prednosti "Eee Pad" nad "ajpedom", pored cijene biće i podrška "adob fleša", koji je neophodan za pristup brojnim internet sajtovima.

"Asustek" planira da plasira dva modela sa ekranima dijagonale 10 inča (25,4 cm) i 12 inča (30,5 cm), koji će se prodavati za 399-499 dolara. Kompjuter sa većim ekranom može da se koristi za čitanje elektronskih knjiga i kao multimedijski plejer, uz mogućnost priključivanja tastature.

Za manje od 60 dana od izlaska na tržište prodato je više od dva miliona "ajpeda". Zvanična prodaja u SAD je počela 3. aprila, a u prvom mjesecu "Epl" je prodao više od milion uređaja.

Od petka, "ajped" se prodaje na tržištima još devet zemalja - Australiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Španiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Zbog ne baš dobre procjene tražnje na domaćem, američkom terenu, "Epl" je odložio plasman na međunarodno tržište.

Ranije je objavljeno da je start prodaje "ajpeda" dvostruko uspješniji od izlaska na tržište prethodnog kultnog uređaja "ajfona".

"Epl" na svoj "ajped" gleda kao na predstavnika nove kategorije elektronskih uređaja između smartfona i noutbuka, koji omogućava korišćenje Interneta, čitanje knjiga, igranje kompjuterskih igrica, gledanje filmova i druge mogućnosti.

Druga tajvanska kompanija "Acer", drugi po veličini proizvođač kompjutera u svijetu po obimu isporuka poslije "Hjulit Pakarda", prošle nedelje je najavila da planira početak prodaje svojih tabličnih računara u oktobru.

Američka firma "Del", broj tri na svjetskoj listi proizvođaca personalnih kompjutera, razvija model tabličnog računara sa ekranom od pet inča (12,7 cm).

Oba ova računara će raditi sa operativnim sistemom "android", koji je kompanija "Gugl" usavršila za smartfone.

Tajvanska kompanija "Mikro-Star internešenel", orijentisana uglavnom na proizvodnju matičnih ploča, takođe je najavila novi model tabličnog računara sa "vindouzom 7", koji će se prodavati po cijeni od 499 dolara od četvrtog kvartala ove godine.

Kompjuter nazvan "vin ped" (Win Pad), na bazi "Intelovog" procesora "atom", biće kompatibilan sa bežičnom mrežom "Wi-Fi" i 3G.

Sem toga, MSI je objavio da planira usavršavanje tabličnog računara na bazi "androida" koji će se prodavati po istoj cijeni.

Prema proračunima eksperata "Rojal benk ov Kanada" (RBC), "Epl" će samo ove godine uspjeti da proda osam miliona "ajpeda", izvjestila je agencija Blumberg.

Analitičari istraživačke firme IDC smatraju da će inovatorski prilaz "Epla" omogućiti svjetskom kompjuterskom sektoru da poveća isporuke tabličnih kompjutera na 398 miliona, odnosno šest puta, već do 2014. godine, a u tom periodu prodaja "ajpeda" će da se uveća do 46 miliona, sa 7,6 miliona ove godine.

Stručnjaci RBC smatraju da će oko 43 odsto ili 3,5 miliona "ajpeda" biti prodato ove godine na stranom tržištu. Pri tom će u SAD, najvećem prodajnom tržištu "Epla" realizovati 4,7 miliona, francusko tržište će izbiti na drugo mjesto sa 805.000, dok će Britanci kupiti 585.000 novih tabličnih računara i zauzeti treće mjesto.

Eksperti u prosjeku očekuju prodaju oko pet miliona "ajpeda" ove godine, ali analitičar londonske banke "Panmure Gordon&Co," Nik Džejms smatra da će "Epl" uspjeti u 2010. godini da proda deset miliona tablet računara.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS