• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova pravila korišćenja Facebook-a

Novim izmjenama u pravilima korišćenja Facebook-a, korisnici su dobili značajno veću kontolu nad odavanjem svojih ličnih informacija.

 Nova pravila korišćenja Facebook-a Izvor: MONDO

Prema novom sistemu, za koji u Facebook-u kažu da su ga osmislii pomoću savjeta i zahtjeva svojih korisnika i pravnika specijalizovanih za zaštitu privatnosti, napravljena je nova klasifikacija informacija koje se smatraju javnim i slobodnim za korišćenje u raznim aplikacijama koje proizvode Facebook i njegovi partnerski internet sajtovi.

Osnivač Facebook-a Mark Cukerberg kaže za “Njujork tajms” da je ovo okvirno finalna verzija “politike privatnosti”, nastala nakon niza prilagođavanja pravila korišćenja te društvene mreže.

Promjene možda nećete uočiti odmah: Facebook će ih uvoditi u fazama kako bi njegovih 400 miliona korisnika postepeno mogli da se naviknu. Evo šta vas čeka, ako ste jedan od njih:

1. Kada promjene stignu do vašeg naloga, a vjerovatno su već stigle, na vašoj početnoj strani pojaviće se poruka od Facebook-a sa obavještenjem o novim podešavnjima i linkom ka stranici koja ih objašnjava. Tu ćete pronaći i link za stranicu na kojoj možete da podesite svoj nalog onako kako vam najviše odgovara.

2. Podešavnja su prerađena tako da budu daleko jednostavnija od dosadašnjih. Možete ostaviti sve onako kako je bilo, što će vam Facebook-a ponuditi kao osnovnu opciju, ili da kliknete dugme "preporučeno", pa da prilagodite podešavanja onako kako to Facebook sugeriše. Treća opcija je da izaberete jedinstveno podešavanje za sve informacije koje želite da podijelite sa nekim - sa prijateljima, sa prijateljima i njihovim prijateljima, ili sa svima, odnosno cijelim internetom. Facebook će to podešavanje koristiti kao primarno i za sve buduće aplikacije i novitete koje bude uvodio.

3. Sa samo dva klika, kojima ćete izabrati grupu ljudi i potvrditi taj izbor, Facebook tvrdi da ćete ubuduće moći da promijenite ono što je do sada bilo više od stotinu individualnih podešavanja.

4. Moćićete i da zadržite kontrolu nad pojedinim informacijama i da ih prikažete samo određenim osobama ili grupama ljudi, koristeći dugme "prilagodi".

5. U novim podešavanjima je i link ka stranici na kojoj lako možete blokirati određene ljude ili aplikacije sa kojima ne želite nikakve interakcije. Postoji i opcija da isključite sve Facebook aplikacije, pa onda nikakve informacije, čak ni podaci koje Facebook smatra javnim, neće biti dostupne drugim korisnicima.

Kada već pominjemo javnost, Facebook je znatno suzio izbor informacija koje su dostupne svima na internetu. To je grupa podataka koja je vremenom postajala sve veća i veća, što je mnogim korisnicima smetalo. Sada su svim korisnicima interneta vidljive samo osnovne informacije koje su nekome nužne da bi vas pronašao: vaše ime, slika s profila (ako je imate), mreža (ukoliko nekoj pripadate) i vaš pol. Ono što više neće biti vidljivo, to jest informacije koje se više ne smatraju javnim, jesu vaši prijatelji, stranice koje vam se dopadaju i grupe u koje ste se učlanili. Zapravo, moćićete da izaberete ko vidi te podatke.

Nova pravila će biti okvir za privatnost koji treba da pomogne Facebook da raste i uvodi inovacije, kaže Mark Cukerberg. On obećava da ubuduće ta pravila neće zbunjivati korisnike i da im neće nanositi štetu, što se često dešavalo.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS