• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski "tetris" za iPhone

Srpska igra "doris", čiji je autor Novosađanin Zdravko Živković, poslije osvajanja Amerike odnedavno se može kupiti i u Srbiji za 3.490 dinara.

 Srpski "tetris" za iPhone Izvor: MONDO

 Mozgalica "doris" za dva mjeseca će se naći i na iPhonu.

Sve je počelo prije skoro deceniju, kada je Živković svojim ćerkama osmislio igru koju je nazvao "kjub brik" (kockasta cigla).

"Moje ćerke Teodora i Isidora tada su imale četiri i šest godina. One su jako voljele da slažu pazl i tada sam im napravio igru koja me je kasnije i podstakla da krajem 2006. krenem u kreiranje nove igre koju sam nazvao 'doris', spojivši dijelove imena mojih ćerki. Sa 24 pločice i samo tri boje - crvenom, plavom i zelenom, napravio sam svjetski rekord po broju mogućih kombinacija - 10 na 36 stepen. To je na takmičenju rekreativnih matematičara u Atlanti izazvalo pravi šok, pa je igra proglašena za najbolju u 2009. godini", objašnjava za "Press" Zdravko Živković.

On ističe da je jedino pravilo u igri da se ivice pločica slažu po bojama.

"Pošao sam od toga da djecu ne interesuju neke ukalupljene forme, jer žele da se izraze na svoj način. Kada igrate 'doris', možete od pločica da pravite različite oblike koje djeca vole, poput cvijeta, aviona, bicikla, stolice i to u bezbroj kombinacija."

Slagalica može da se igra i kao neka vrsta šaha, jer postoji i tabla od šest puta šest polja. Jedan igrač "jede" drugog tako što traži podudarnu boju pločice. A svaka pločica je, u zavisnosti od toga koliko boja ima na sebi, faktor snage. Tako je "doris" u američkom časopisu "Gejms" izabrana za najbolju u kategoriji slagalica, pazl, za 2009. godinu,

Nenad Bjegović, grafički dizajner u marketinškoj agenciji "Pop ap", saznao je na televiziji za igru "doris", što ga je inspirisalo da stupi u kontakt sa Živkovićem.

"Došao sam na ideju da bi bilo najbolje kada bi se ova igrica pretvorila u digitalni oblik, odnosno da se igra na mobilnom telefonu. Zdravku se to dopalo i ustupio nam je prava da 'doris' osvane i u ovoj verziji. Da biste je igrali, morate da imate telefon iPhone i da je na "Epl storu" (Apple Store), na kojem će se pojaviti za dva mjeseca, daunlodujete ili, kako se to popularno kaže, skinete.Ova igra će u Americi koštati 4,99 dolara", kaže Bjegović.

On ocjenjuje da bi uspjeh, u prvoj fazi, bio 300.000 prodatih igrica u digitalnom obliku.

"Ukoliko bismo time 'zagolicali' neku softversku kuću koja bi preuzela igru i pustila je i na globalnom nivou, mogli bismo očekivati i milionske tiraže. To je naš san, da od slagalice napravimo popularnu igru kao što je 'tetris', koja bi se igrala u svakoj kući. I da sa ponosom možemo da kažemo da je došla iz Srbije."

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS