• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google na sudu zbog prikupljanja Wi-FI podataka?

"Do Wi-Fi podataka smo došli slučajno i nismo ih zloupotrijebili", kažu u Googlu na optužbe da su sakupljali podatke sa neobezbjeđenih bežičnih mreža.

 Google na sudu zbog prikupljanja Wi-FI podataka? Izvor: MONDO

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Prajvasi internešenel" (Privacy International -PI) saopštila je da će američka internet kompanija Google najvjerovatnije biti krivično gonjena zbog toga što je u sakupljala privatne podatke sa Wi-Fi mreža.

Nezavisni revizor je dokazao da je Google privatne podatke sakupljao i sistematski arhivirao, što predstavlja "zločin s predumišljajem", saopštava PI i procjenjuje da bi Google zbog toga mogao da dođe u sukob sa zakonima 30 zemalja.

“Njemačka i Britanija će sigurno biti među prvim državama koje će pokrenuti krivično gonjenje protiv kompanije Google”, kaže za BBC šef PI-a Sajmon Dejvis.

Šta kažu u Googlu?

Prije mjesec dana čelnici ove kompanije su saopštili da jesu sakupljali podatke u okviru projekta Street View, ali da je riječ o nenamjernoj grešci.

U najnovijem zvaničnom saopštenju kompanije Google se ističe da prikupljene podatke oni nisu zloupotrijebili, niti su planirali da to ikada učine. Takođe se izvinjavaju zbog učinjene greške.

Sporni podaci prikupljeni su posebnim vozilom iz kojeg su se fotografisala i mapirala naselja, a sve zbog Google mapa koje su veoma korisne za lakšu orijentaciju, naročito za vozače.

Istovremeno su “hvatani” i bežični internet signali, ali i sporni podaci, kažu u kompaniji i dodaju da su sada to prestali da rade.

“Ti privatni podaci su nehotice dospjeli u našu arhivu. Nije nam bio cilj da lociramo i identifikujemo određene pojedince ili domaćinstva”, podvlače u Googlu.

Takođe, u kompaniji kažu i da je većina podataka već izbrisana iz arhive. “Na zahtjev Vlada Irske, Danske i Austrije, te podatke smo već izbrisali.”

Da li će čelnici najvećeg internet pretraživača ipak dospjeti na sud ostaje da se vidi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS