• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednički mobilni "Fudžicua" i "Tošibe"

Japanske kompanije "Fudžicu" (Fujitsu) i "Tošiba" (Toshiba) razmatraju spajanje svojih odjeljenja za proizvodnju mobilnih telefona.

 Zajednički mobilni "Fudžicua" i "Tošibe" Izvor: MONDO

Taj korak bi firmama omogućio da podjele visoke troškove za razvoj novih modela. Analitičari očekuju i druge konsolidacije u japanskom sektoru mobilnih telefona, jer smatraju da i dalje ima previše proizvođača.

Ukoliko firme "Fudžica" i "Tošiba" spoje svoje aktivnosti, japanski sektor proizvodnje mobilnih telefona će činiti šest grupa. Još prije tri godine bilo ih je deset. Prošle godine su se u proizvodnji mobilnih telefona udružile firme NEC, "Hitači" i "Kasio kompjuter", čije je zajedničko preduzeća ovog mjeseca počelo sa radom.

Japanski proizvođači mobilnih saradnjom pokušavaju da se probiju na svjetsko tržište, gdje su stalno u sjenci većih i efikasnijih konkurenata, kao što su "Nokija" i "Samsung".

U svjetskoj ekspanziji, ne ide im na ruku pad potražnje na domaćem tržištu, gdje je prodaja u posljednje dvije godine opala za skoro 40 odsto.

Japanski proizvođači, koji su prvi u mobilne telefone uveli digitalne fotoaparate i surfovanje po Internetu, zauzimaju zajedno udio od samo tri odsto na svjetskom tržištu tih telefona.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS