• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I stari i mladi šalju poruke dok voze

Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje je opasna, ali to ne spriječava ljude da uporno razgovaraju i šalju poruke dok su za volanom.

 I stari i mladi šalju poruke dok voze Izvor: MONDO

Iznenađujuće je što u telefoniranju tokom vožnje prednjače stariji vozači, prenosi AP.

Studija istraživačkog centra Pew pokazala je da u Americi odrasli i adolescenti jednako često šalju SMS poruke dok su za volanom.

"Rezultati su pokazali da su i odrasli skloni toj vrsti rizičnog ponašanja, iako bi upravo oni trebalo da upozoravaju mlade na opasnosti koje nosi upotreba mobilnih telefona tokom vožnje", kaže Meri Maden, koja je učestvovala u istraživanju.

"Ispostavilo se da je i odraslima teško da odole porivu da šalju SMS čak i usred gustog saobraćaja", rekao je drugi autor istraživanja Li Rejni.

Rezultati studije su pokazali da tokom vožnje poruke šalje 27 odsto odraslih i 26 odsto mladih, dok telefonom razgovara čak 61 odsto odraslih vozača i 42 odsto adolescenata.

Gotovo polovina odraslih ispitanika, njih 49 odsto, bilo je saputnik u automobilu u kojem je vozač slao ili čitao poruke.

Ipak, u Americi je upotreba mobilnog telefona zakonom zabranjena u samo šest saveznih država, kao i u Vašingtonu, dok je pisanje SMS poruka tokom upravljanja automobilom zabranjeno u prijestonici i još 18 država.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS