• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta srednjoškolci rade na Internetu?

Ćaskaju sa prijateljima na Facebooku.

 Šta srednjoškolci rade na Internetu? Izvor: MONDO

Više od 93 odsto srednjoškolaca koji koriste Internet najviše vremena provode na mrežama Facebook i MySpace, i to najčešće ćaskajući s prijateljima i poznanicima, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za proučavanje informacionih tehnologija (CEPIT).

Istraživanje CePIT-a, koji djeluje u okviru Beogradske otvorene škole, sprovedeno je tokom aprila među 300 srednjoškolaca sa teritorije cijele Srbije koji svakodnevno koriste Internet, navela je psiholog Milina Petrović na konferenciji za novinare održanoj u srijedu.

Osnovna ideja je bila da se sazna šta srednjoškoloci najčešće rade na Internetu i kako koriste društvene mreže, rekla je ona, dodajući da je istraživanje pokazalo da djeca "idu" na Internet više puta u toku dana, i tu provedu oko 20 sati nedeljno.

Prema njenim riječima, 69 odsto ispitanika više koristi Internet nego što gleda televiziju, a 62 odsto više koristi Internet nego što uči.

Govoreći o obrascima rizičnog ponašanja, Petrovićeva je navela da je više od polovine ispitanika reklo da je svoju šifru za neki nalog dalo drugoj osobi.

Kada je riječ o upoznavanju sa osobama koje znaju samo sa Interneta, ona je ukazala da je 23 odsto srednjoškolaca to uradilo više puta i uglavnom su imali pozitivna iskustva.

"Zanimljivo je da se skoro četvrtina tinejdžera barem jednom lažno predstavila na Internetu i uglavnom su govorili neistine o svojim godinama i emotivnom statusu", kazala je ona i dodala da je ovo važno pitanje kojim se treba baviti u obrazovanju mladih ljudi jer sve ono što ostavljaju na Internetu postaje dio njihove on-lajn reputacije.

Predstavljajući knjigu ''Bezbjedno na Internetu'', koordinator CEPIT-a Tanja Milovanović je ukazala da je to prvenstveno vodič za roditelje.

"Vodič je namijenjen roditeljima bez obzira koriste li Internet ili ne'', rekla je ona i ukazala da dobar roditelj ne mora da zna sve trendove u informacionim tehnologijama, ali da mora komunicirati sa svojom djecom.

Prema njenim riječima, kao što roditelji svoju djecu pitaju kako su se proveli u diskoteci, ili s kim izlaze, tako treba i da ih pitaju ko su im prijatelji na nekoj socijalnoj mreži.

"Vodič daje praktične savjete roditeljima kako da svojoj djeci olakšaju bezbjedno korišćenje Interneta, uz izbjegavanje krajnosti i potpune zabrane njegovog korišćenja", zaključila je Milovanovićeva.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS