• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viacom izgubio spor protiv kompanije Google

Google je dobio sudski proces koji je protiv njegovog ogranka Youtube pokrenuo Viacom zbog ugrožavanja intelektualnog vlasništva.

 Viacom izgubio spor protiv kompanije Google Izvor: MONDO

U tužbi, podnijetoj 2008. godine, Viacom je naveo da je više desetina hiljada video sadržaja na Youtube stavljeno na mrežu, a da Google nije vodio računa o autorskim pravima, prenijeli su francuski elektronski mediji.

Viacom je tražio od kompanije Google odštetu od milijardu dolara.

Sud u Njujorku je, međutim, konstatovao da se Youtube ne može okriviti za video sadržaje koje su korisnici ilegalno postavljali.

Kao olakšavajuća okolnost za američku kompaniju uzeta je činjenica da je Viacom u februaru 2007. godine dostavio kompaniji Google listu od 100.000 video sadržaja kojima se krše autorska prava i da su oni odmah povučeni.

Google je, osim toga, odbranio i zakon o "digitalnim autoriskim pravima" iz 1998. godine, kojim se veb sajtovi štite od sudskih procesa vezanih za sadržaje koje na njima objavljuju korisnici.

Viacom je objavio da planira da podnese žalbu na sudsku presudu, za koju smatra da ne pokazuje namjeru američkog Kongresa da brani zakone o autorskim pravima.

Ovo nije prvi put da je Youtube "imao sreće" sa više milionskim tužbama. Engleska Premijer liga podnijela je tužbu još 2007. godine zbog kršenja autorskih prava i neovlašćenog postavljanja video sadržaja na popularni sajt. Međutim, i ta tužba je odbijena, a tom prilikom nije čak bilo ni mnogo pravnih zavrzlama.

Američki sud odbio je tužbu Premijer lige konstatacijom da, s obzirom da Englezi nisu zaštitili autorska prava u Sjedinjenim Američkim državama, ne mogu ni da se žale zbog kršenja istih.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS