• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špijunske šifrovane poruke u fotografijama na netu

Osobe koje je FBI nedavno uhapsio zbog navodnih špijunskih aktivnosti za rusku vladu, optužene su za šifrovanje poruka u slikama na netu.

 Špijunske šifrovane poruke u fotografijama na netu Izvor: MONDO

Te osobe su postavljale naizgled obične fotografije na javno dostupne sajtove, ali su potom iz kompjuterskih podataka o ovim fotografijama vadili kodirane poruke, piše sajt LiveScience.com.

Ovaj podatak stoji u krivičnoj prijavi službe FBI.

"Iako detalji o tome kakve su poruke i na koji način ugrađivane u fotografije nisu poznati, osnovna tehnika obuhvata promjenu numeričkog koda koji kompjuteri dodjeljuju bojama", objašnjava docent Univerziteta Kolumbija koji radi u laboratoriji za kriptografiju Tal Malkin.

Malom promjenom vrijednosti koje odgovaraju određenim nijansama boja, špijuni mogu da sakriju poruke ispisane kompjuterskim jezikom jedinica i nula, bez promjene izgleda slike za ljudsko oko.

Iako su kompjuterski stručnjaci više od deset godina govorili o postojanju ovakve tehnike komunikacije, ovo je prva javno dokazana njena upotreba.

Prema riječima profesora na katedri za kompjuterske nauke Univerziteta Kolumbija Stivena Belovina, ranije se govorilo da ovu tehniku koriste pripadnici terorističke mreže Al Kaida što, međutim, nikada nije dokazano.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS