• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google i Bing okreću se muzici

Bilo je pitanje dana kada će Microsoft i Google ponuditi unapređene rezultate pretrage iz oblasti zabave

 Google i Bing okreću se muzici Izvor: MONDO

Internet pretraživače obično doživljavamo kao "neutralne" izvore informacija.Ali, kako konkurencija postaje sve oštrija, tehnološki giganti poput kompanija Microsoft i Google stalno rade na unaprijeđenju strategije koja bi trebalo da privlači nove korisnike.

Akcenat je na zabavnim sadržajima, pa je tako Microsoft u junu lansirao novu "zabavnu" vertikalu na pretraživaču Bing, koja je recimo u Bing Muzici nudila cijele pjesme sa liste od preko pet miliona naslova, tekstove pjesama, profile izvođača, najave koncerata, kao i kupovinu muzike samo jednim klikom na iTunes, Zune ili Amazon.

Google je sličan paket ponudio prošle godine, a sad radi na sopstvenom servisu za daunlod muzičkih sadržaja koji bi trebalo da bude povezan sa ovim pretraživačem, kao i Android operativnim sistemom za mobilne telefone.

S obzirom na ogroman broj upita za pretragu iz oblasti zabave, bilo je pitanje dana kada će pretraživači poraditi na tome. Prema podacima Microsofta, deset odsto svih pretraga na Internetu je vezano za muziku, a čak 70 odsto od tog broja su pretrage vezane za reči pesama, prenosi Rojters.

Usavršavanjem Binga, Microsoft pokušava da poboljša svoju poziciju na tom polju. Iako i Google i Bing nude linkove ka celim numerama, Bingov paket je "kompletniji" jer nudi i detalje u vidu datuma koncerata i tekstova pesama, kao i linkove ka sajtovima na kojima je moguće kupiti numeru.

Međutim, ta prednost mogla bi da postane zanemarljiva, jer iz pouzdanih izvora stižu najave da će do kraja godine Google pokrenuti sopstveni setvis za daunlod.

Još se ne zna precizno šta Google planira, ali nagovještaji su dati još u maju, na stručnoj konferenciji ove kompanije posvećenoj Android mobilnim platformama.

Tada je demonstrirana Simplify Media aplikacija, koja omogućava automatsku sinhronizaciju, striming i onlajn kupovinu muzike sa bilo kog telefona sa Android platformom.

Ostalo je nejasno da li je to bio korak ka eventualnoj pretplati na striming servise, jer detalji plana nisu objavljeni.

Ipak, planove Microsofta i pretraživača Google mogla bi da osujeti treća zainteresovana strana - muzička industrija. Trgovačka grupa BPI koja predstavlja izdavačke kuće iz Velike Britanije u junu je napravila prvi korak, zahtevajući od kompanije Google da povuče linkove ka 17 pesama na drugim sajtovima, za koje je smatrala da krše autorska prava.

Google još nije odgovorio na zahtjev, ali će način na koji će riješiti ovaj problem biti značajan.

U slučaju da Google ispoštuje zahtev, to bi predstavljalo presedan koji bi izvjesno doveo do poplave dodatnih objašnjenja iz svake izdavačke kuće, da bi se eliminisali linkovi ka sajtovima sa piratskom muzikom.

Ako odbije zahtev, suočava se sa potencijalno većim odštetnim zahtevom od onog koji je Viacom uputio sajtu YouTube, a koji je iznosio okruglo milijardu dolara.

Što se Binga tiče, potpredsjednik Microsofta za onlajn usluge Jusuf Mehdi uverava čelnike muzičke industrije da će poštovati sve njihove zahtjeve, ali ističe da u kompaniji nemaju namjeru da mijenjaju algoritam koji određuje relevantne rezultate pretrage.

Potezi Binga su zanimljivi, ali Google je onaj koji ima moć. Prema najnovijim podacima kompanije Experian Hitwise, Google je u maju vodio sa 72 odsto udjela u pretragama na teritoriji Amerike, Yahoo je sa 14,4 odsto bio drugi, dok je Bing završio na trećem mjestu sa 9,2 odsto.

Ipak, kada je riječ o muzici, svi su (još) u sjenci kompanije Apple, koja drži 70 odsto muzičkog daunloda na tržištu Amerike.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS