• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MP3 plejer slavi petnaesti rođendan

Ono što je ranije bio vokmen sada se zove - MP3 plejer i upravo je napunio 15 godina.

 MP3 plejer slavi petnaesti rođendan Izvor: MONDO

Muzika u digitalnoj formi na formatu koji je komprimiran tako da brzo i lako može da se prebacuje iz medijuma u medijum, ali sa kvalitetom očuvanim toliko da u njemu još može da se uživa, patentiran još 1987.

Ovaj format je "sazreo“ i definitivno ime dobio 1995. godine, a za sve je zaslužan nemački institut "Fraunhofer" u Erlangenu. Tamo su naučnici tražili najbolji algoritam za komprimiranje digitalnog zapisa (i to testovima vršenim na pesmi Suzan Vega "Toms dajner“.

Ideja nove kompresione tehnike je da se memorišu samo oni audio-signali koje može da registruje ljudsko uho. To je zasluga psihoakustike koja nas uči da naše uho iz mnoštva zvukova prisutnih u jednom audio-zapisu zapravo selektuje one koji su relevantni za opažanje i recepciju.

Naučnici instituta "Fraunhofer“ su tako došli na ideju da prevare uho i ponude mu samo zvukove koje je ono naučilo da izdvaja. Ispostavilo se da se na taj način prvobitni tonski zapis, recimo, neka muzička kompozicija, može svesti na samo deset odsto sebe same.

Prvi MP3 plejer napravljen je još 1994. godine, a Bernhard Gril, jedan od izumitelja mp3 formata, kaže da je njegova pojava propraćena velikom skepsom.

"Kada smo napravili ovaj aparat, izgleda da smo stvarno bili ispred svog vremena. Još 1994, veliki proizvođači zabavne elektronike sa kojima smo stupili u kontakt smatrali su da je ta sprava tehnički toliko kompleksna da nikada neće moći da se serijski proizvodi kao sprava za kupce“.

Zato je 14. jula 1995. u Institutu sprovedena internet anketa u kojoj se od saradnika tražilo da ponude ime za novi audio-format. Na osnovu zvanične oznake ISO MPEG Audio Layer 3, većina saradnika je bila za oznaku: MP3, piše "Dojče vele".

Samo par godina kasnije, počela je najveća razmjena muzike u istoriji - preko interneta, a muzička industrija je okrenuta naglavce.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS