• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ikona stila: Nokia 8800 Sapphire Arte

Kraljica najviše klase uvijena u prirodnu kozju kožu i nerđajući čelik - Nokia 8800 Sapphire Arte.

 Ikona stila: Nokia 8800 Sapphire Arte Izvor: MONDO

Nokia 8800 Sapphire Arte zadržala je koncept prethodnika iz ove serije, pa joj se displej izvlači nagore i otkriva numeričku tastaturu koja podseća na onu sa 8800 Sirocco Gold. Tasteri su dovoljno krupni, ispupčeni na donjem delu i, mada zbijeni, lako se koriste.

Hod i otpor prilikom kucanja su savršeni, dok zamerke upućujemo samo na nedostatak prostora ispod donjeg reda tastera, koji se najteže koriste, jer se palac sudara sa ivicom telefona. Kvalitet klizača i kliznog mehanizma je savršen. Mehanizam je poluautomatski i ima jak "klik" koji se čuje kada se telefon rasklopi ili sklopi.

Displej je izrađen u OLED tehnologiji i može mu se podešavati nivo osvetljenja. Rezolucija mu je QVGA (240x320 piksela), a dijagonala, za ovu seriju još uvek standardnih dva inča. Displej prikazuje do 16,7 miliona boja istovremeno i obezbeđuje veoma kvalitetan prikaz svih sadržaja, a posebno nas je iznenadio intenzitet crne boje.

Drugačiji prikaz interfejsa oduvek je krasio ovu seriju finskog giganta, pa Sapphire Arte koristi boju ćilibara, bez obzira na temu koja se primeni, a sve teme su pastelnih boja, mada pomalo mračne.

Funkcijski tasteri su, iako na prvi pogled ne izgledaju tako, potpuno standardni i nemaju senzore.

Najbitnija novina koju ovaj telefon donosi, a nije vezana za dizajn, jeste kamera rezolucije tri megapiksela sa autofokusom. CMOS senzor prilično je kvalitetan, pa se dobro snalazi i sa manje prirodnog svetla i pored činjenice da uz kameru ne ide blic. Otvor kamere nije zaštićen i nalazi se na poleđini telefona, što ga čini podložnim prljanju i oštećivanju. Maksimalna rezolucija fotografije je 2.048x1.536 piksela, a podržane su i četiri manje. Kvalitet fotografija je sasvim dobar, mada nije u rangu telefona koji su se pojavili pre ovog modela, a imaju sličnu kameru (Nokia N73, Nokia 6500 Slide ili Sony Ericsson K800i).

Muzički plejer može da pušta AAC, eAAC+, mp3, MIDI, AMR i WMA vrste fajlova, i ima 1 GB interne memorije koja se ne može proširivati memorijskim karticama. Kvalitet reprodukcije je odličan, mada smo pomalo iznenađeni da se ni na telefonu ni na slušalicama ne nalazi ulaz od 3,5 mm za slušalice. Sa Interneta mogu da se skinu nove. Nokia 8800 Sapphire Arte nema FM radio prijemnik.

Aktivni stendbaj meni je na spisku podržanih opcija, kao i 3G, ali bez video poziva, jer sekundarna kamera nije ugrađena.

Korisnike će obradovati i Opera Web/Wap pretraživač, WidSets i nova aplikacija - Prevodilac. Ona obezbeđuje jednostavan i brz prevod najprostijih reči, uz prikaz značenja, vrste i spelovanja na jeziku na kojem je dostupna.

GPRS, EDGE i 3G obezbeđuju preuzimanja ili strimovanje sadržaja u 3gp, H.263 i H.264 ekstenziji.

Performanse

Nokia 8800 Sapphire Arte na testu imala je verziju softvera V 05.21 od 30. 11. 2007. sa istom verzijom paketa za jezike i nije bilo nikakvih problema prilikom korišćenja. Softver je stabilan i veoma brz i pri pisanju SMS poruka dužih od 500 karaktera.

Navigacija je olakšana zahvaljujući mogućnosti prilagođavanja interfejsa potrebama korisnika, kao i udobnoj funkcijskoj tastaturi sa velikim safirnim OK tasterom.

Baterija je nova. Ima oznaku BL-4U, li-iON JE TIPA I IMA 1.000 mAh, što je dovoljno za oko tri do četiri dana upotrebe bez punjača.

Nokia 8800 Sapphire Arte je telefon namenjen korisnicima kojima je važan vrhunski izgled aparata, još bolji kvalitet izrade, ali i prestiž i statusni simbol.

Ovaj model to sve može da im pruži i to u najboljem obliku, uz pokoju
naprednu ili fensi funkciju, koju do sada nismo sretali na ovom tipu telefona. Cena? Veoooma, čak bezobrazno, visoka!

(Marko Čavić Mobi blog za www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS