• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokus - Apstraktna strategija za vaš mobilni

Skoro savršena verzija za mobilni telefon jedne od najoriginalnijih strateških društvenih igara u novije vrijeme.

 Blokus - Apstraktna strategija za vaš mobilni Izvor: MONDO

Naziv: Blokus
Izdavač: Gameloft
Format: Mobilni
Žanr: Logička
Broj igrača: 1 - 4

Gotovo savršena verzija za mobilni telefon jedne od najoriginalnijih strateških društvenih igara današnjice. Prema sajtu Wikipedia, Bernar Tavitjan je osmislio koncept igre Blokus tako što je pokušavao da nađe odgovarajući okvir sastavljen od geometrijskih figura za sliku orkestra.

Nemamo pojma šta to znači, ali šta god da je izvor Tavitjanove inspiracije, trebalo bi da budemo zahvalni talentovanom Francuzu što je stvorio jednu od najoriginalnijih strateških društvenih igara.

Sada je firma Gameloft Tavitjanovu viziju adaptirala za mobilne telefone i ta vizija je prepuna boja.

Osnovni zadatak u igri Blokus je zavaravajuće jednostavan. Bilo da učestvuju dva ili četiri igrača, takmiče se za teritoriju (tablu) koja se sastoji od 20x20 kvadrata. Igrači imaju određene blokove, donekle slične oblicima iz Tetrisa, koje naizmjenično ređaju na tabli, pokušavajući da pokriju što je moguće više polja.

Stvari postaju komplikovane kada shvatite da pravilo kaže da svaki blok koji postavite mora da dodiruje jedan od blokova koje ste prethodno postavili svojim ćoškom, ali ne smiju da se dodirnu stranama.

Ovo ograničenje ne važi za blokove koje su postavili vaši protivnici i na taj način Blokus postaje čudna strateška igra, gde svaki igrač pokušava da izblokira buduće poteze svojih protivnika, praveći pritom mjesto za postavljanje svojih blokova.

Ova verzija Blokusa nudi i niz mogućnosti i opcija - dozvoljava da na jednom telefonu igraju i do četiri osobe, a ako su vam prijatelji zauzeti ostala tri igrača će voditi kompjuter.

Posebno bismo želeli da pohvalimo osobu koja je omogućila i daltonistima da igraju ovu igru, tako što je dodala mogućnost da blokovi igrača budu obilježeni simbolima, a ne bojama. Postoji i opcija zumiranja, koja praktično eleminiše problem da gledate mrežu od 400 polja na malom ekranu mobilnog telefona.

Ali daleko najbolja stvar u igri je turnirski mod, koji vam zadaje niz solo izazova, kao što su osvojite X poena, pobijedite ne koristeći određene blokove… težina izazova raste do granice gdje vam se čini da tri protivnika kojima upravlja kompjuter imaju samo jedan cilj - da vas spreče da rešite zadati izazov.

Može biti prilično jednostavno da potpuno blokirate jednog protivnika tako što ćete se udružiti sa dva druga, ali ovo je realnost u svim društvenim igrama i služi da oteža izazov, ali i da vas iznervira.

U moru društvenih igara prerađenih za mobilne telefone većina nije uspjela da zadrži duh originalne igre, a kamoli da doda neki zanimljiv detalj. Blokus je izvanredan izuzetak tom pravilu!

Igru možete preuzeti OVDJE

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS