• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako natjerati bankomat da izbaci sav novac

Jedan američki haker zna kako da "natjera" bankomate da mu izbace sav novac!

 Kako natjerati bankomat da izbaci sav novac Izvor: MONDO

Kriminalci obično pljačkaju bankomate postavljanjem malih kamera koje 'čitaju' kartice klijenata ili, najjednostavnije, razvaljivanjem zidova i odnošenjem bankomata.

Međutim, haker Barnabi Džek kaže da se dvije godine bavio time kako da bankomat opljačka pametnije - da provali u program kompjutera bankomata.

Rezultat svog rada je prikazao na konferenciji "Blek het" (Black Hat) u Las Vegasu, godišnjem skupu stručnjaka za bezbjednost kompjuterskih programa.

Njegovo otkriće je veoma značajno za banke širom svijeta koje bi sada trebalo da uvedu nove bezbjednosne mjere.

Barnabi Džek kaže da je suština u tome što svi bankomati istog proizvođača imaju identičan ključ za vratanca iza kojih je priključak kompjutera te mašine. Zato je jednostavno pristupiti mašini i njenom programu i "narediti" joj da izbaci sav novac.

Drugi princip napada na bankomate, koji je našao američki haker, zasniva se na tome što proizvođači tih mašina ne koriste šifru za svoj povremen internet-pristup njihovom kompjuteru. Tako se programu bankomata može pristupiti izdaleka i "narediti" mašini da odmah izbaci sav novac ili da povremeno izbacuje manje, teže uočljive svote.

Barnabi Džek nije iznio pojedinosti jer mu, kako je rekao, nije cilj da nekoga obuči kako se to radi, ali je na konferenciji izazvao veliku pažnju stručnjaka za bezbjednost programa i uznemirio proizvođače bankomata čije je tajne otkrio.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS