• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I zaposlenima u EK zabranjen BlackBerry

Zaposleni u Evropskoj komisiji moraće da biraju između Apple i HTC telefona, jer je upotreba Blackberryja zabranjena iz bezbjednosnih razloga.

 I zaposlenima u EK zabranjen BlackBerry Izvor: MONDO

Evropska komisija je svim zaposlenima, kojih je više od 32.000, zabranila, iz bezbjednosnih razloga, upotrebu mobilnih telefona BlackBerry kanadske firme RIM i odlučila se za modele američke kompanije Apple i tajvanske HTC, izjavio je portparol EK.

Zbog bojazni za bezbjednost, u poslednjih nekoliko dana je više vlada zaprijetilo da će ograničiti upotrebu BlackBerry telefona, prenose novinske agencije.

RIM (Research in Motion) je na to, navodno, odgovorio da je u pregovorima sa vladama i da je spreman na ustupke.

Ta kanadska kompanija sada ima, uglavnom, najviše problema u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji zbog bojazni za nacionalnu bezbjednost žele da od oktobra blokiraju korišćenje BlackBerry telefona.

EK je prevrijednovala svoj izbor takozvanih brzih, pametnih telefona, iz 2008. godine, kada je prihvatila platformu za nove tehnologije na osnovu mnogih kriterijuma. Tada je važnu ulogu u tome imala i finansijska strana, podsjeća agencija Rojters.

Za razliku od firmi Nokia ili Aplle, koji proizvode slične mobilne aparate, RIM ima kontrolu nad svojom mrežom i nad šifriranom tehnologijom prenosa podataka. Zahvaljujući tome je BlackBerry sa svojim operativnim sistemom omiljen među menadžerima, kojima je važna bezbjedna komunikacija, navode mediji.

Mreže, preko kojih aparati BlackBerry komuniciraju, predaju podatke u šifrovanom obliku preko servera u Kanadi i Velikoj Britaniji.

Nekim vladama zbog toga smeta što u BlackBerry mrežu u inostranstvu nemaju pristup i tako ne mogu u hitnim slučajevima da otkriju neke nepoželjne aktivnosti.

Emirati, međutim, nisu jedina zemlja kojoj smeta što im mreža RIM nije dostupna. Vlade su navikle, kako ukazuju stručnjaci, da u kritičnim situacijama mogu da uđu u druge mobilne mreže, kako bi obezbjedile neophodne podatke.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS