• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android za početnike

Pitate se šta je Android i čemu li služi? Evo osnovnih informacija...

 Android za početnike Izvor: MONDO

Za Android ste, naravno, čuli. Dok se okrenete, eto novog modela telefona zasnovanog na Android platformi, tako da čak i moćni iPhone mora ozbiljno da se "pomuči" u borbi za još koji procenat udjela na tržištu.

Ipak, da li u nekom širem društvu možete da se uključite u razgovor na tu temu? Evo nekoliko osnovnih informacija, tako da i vi možete da zablistate.

Šta je uopšte Android?

Ukratko rečeno, Android je operativni sistem namijenjen prije svega "pametnim" telefonima sa ekranom osjetljivim na dodir. Dakle, Android je ono što pokreće sve menije i aplikacije na telefonu. Ili, još jednostavnije, Android čini da vaš telefon "radi".

Razvio ga je Google, predstavljen je 2007. godine, a prvi mobilni telefon koji je radio na ovom operativnom sistemu je bio T-Mobile G1, koji se pojavio 2008. godine.

Šta Android čini tako posebnim?

Za razliku od ostalih operativnih sistema, kao što su na primjer iOS, koji pokreće iPhone, ili BlackBerry OS, koji su pod potpunom kontrolom kompanija Apple, odnosno Research in Motion, Android funkcioniše kao open-source operativni sistem, tako da proizvođači mobilnih telefona koji se odluče za ovu platformu mogu do izvjesne mjere da ga prilagode svojim potrebama.

Druga stvar koja Android čini posebnim je činjenica da je to zaista dobar operativni sistem, možda ne tako našminkan kao iOS, ali brz i pouzdan, sa user friendly interfejsom.

Da li se svi telefoni koji rade na Androidu zovu "droidi"?


Ne baš. "Droid" je ime modela zasnovanih na Androidu koje proizvodi kompanija Verizon Wireless, pa tako postoje na primjer Droid X, Droid Eris, Droid Incredible i tako dalje. HTC Evo 4G nije "droid", ali jeste mobilni telefon koji radi na Android platformi.

U čemu je razlika između Donut, Cupcake i Froyo Androida?

Google stalno izbacuje nove, savršenije verzije ovog operativnog sistema, pa su to prosto različite verzije Androida. "Najsvježija" je 2.2, odnosno Froyo.

Koliko aplikacija postoji za Android?

Oko 70.000, ali njihov broj raste iz dana u dan. Dobro, to je još daleko od 225.000 koliko vam je na raspolaganju u App Store, ali inženjeri iz komapnije Google imaju dobru volju, a i to se računa.

Koji modeli zasnovani na Androidu su sada aktuelni?

Početkom ljeta predstavljen je HTC Evo 4G, tu je i Motorola Droid X, Samsungova Galaxy S serija, kao i Samsung Moment, i friška Motorola Droid 2.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS