• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprezno s lozinkama na iPhone aplikacijama

Ako ste kojim slučajem jedan od rijetkih "sretnih" vlasnika iPhonea dobro pazite na svoje stanje na računu i ne dajte svoje pristupne podatke nikome osim Appleu.

 Oprezno s lozinkama na iPhone aplikacijama Izvor: MONDO

Naime, stotine korisnika svakodnevno ostaje bez mnogo novca zahvaljujući prevari na iTunesu.

Više od godinu dana prevaranti neovlašćeno pristupaju tuđim iTunes računima i kupuju lažnu muziku kako bi se domogli novca na lak način. Prevara je počela 2009. godine i još traje, a broj žrtava raste vrlo brzo.

"Neko je provalio u moj iTunes račun i potrošio 700 dolara. Kontaktirao sam PayPal i rekli su da je Apple u zadnje vrijeme primio toliko napada da ih jedva sve stižu prijaviti." rekao je Lejn Haris, jedna od žrtava prevare. On nema pojma kako je njegov račun kompromitovan.

PayPal je potvrdio da oštećenima vraća novac.

"Prevara se događa na strani iTunesa", rekla je portparol PayPala i uputila da se za sva dodatna pitanja kontaktira Apple.

Pevaranti najčešće dolaze do korisničkih lozinki slanjem lažnih e-mailova u kojima pokušavaju navesti korisnike da odaju svoje korisničko ime i lozinku. Zatim koriste te podatke kako bi kupovali lažnu muziku kojoj su sami autori ili iTunes bonove koje dalje prodaju.

Ako u oglasima naletite na bon za iTunes po povoljnoj cijeni i s kratkim rokom trajanja ne kupujte ga, ukraden je. Pravi bonovi nemaju rok trajanja, a prevaranti stavljaju tako kratke datume kako bi ih prodali prije nego iTunes i Apple reaguju.

Apple je objavio kako žrtve prevare problem moraju riješiti sa svojim bankama i kartičarskim kućama.

"Ako neko ukrade vaš broj kreditne kartice ili iTunes lozinku, preporučujemo da se javite svojoj banci i zatražite poništenje kartice i povrat novca za sve neautorizovane transakcije. Preporučujemo i promjenu iTunes lozinke." stoji u službenom saopštenju Apple-a.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS