• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na čelu "Nokije" čovjek iz "Majkrosofta"

Finska "Nokija" će zamijeniti dosadašnjeg izvršnog direktora Oli-Peku Kalasvua jednim od čelnika američkog "Majkrosoft" Stivenom Elopom.

 Na čelu "Nokije" čovjek iz "Majkrosofta" Izvor: MONDO

Elop, direktor "Majkrosoftovog" poslovnog odeljenja, u karijeri je obavljao funkciju izvršnog direktora u firmama "Džuniper netvorks", "Adob sistems" i "Makromidija", kao i direktora za sisteme u "Boston Čikenu".

U saopštenju "Nokije" se navodi da će Elop preuzeti čelno mjesto 21. septembra.

Budući da su akcije finske kompanije od početka godine oslabile više od 20 odsto, usljed objave dva upozorenja o padu profita, izvršni direktor Kalasvuo je bio izložen sve većem pritisku i nagađanjima da će biti smijenjen.

Investitori su pozdravili vijest o novom direktoru "Nokije", pa su akcije te firme u petak na berzi u Helsinkiju ojačale za oko pet odsto na 8,11 evra.

"Nokija", koja je i dalje svjetski lider u prodaji mobilnih telefona sa tržišnim udjelom od 33 odsto, dosad je bila spora kada je riječ o uočavanju novih trendova, poput telefona sa ekranom osjetljivim na dodir.

Međutim, u petak je takođe objavljeno i da je ova kompanija zvanično proglašena najodrživijom tehnološkom kompanijom po Dow Jones Sustainability indeksu sačinjenom 2010. godine.

"Nokija" je proglašena "tehnološkim supersektor liderom" čime je postala broj jedan u globalnom tehnološkom sektoru drugi put zaredom.

Dow Jones Sustainability indeks je globalno rangiranje koje se zasniva na dubokoj analizi korporativne ekonomije, uticaja na sredinu i socijalnih performasi, a Nokia je ocijenjena odličnim ocjenama u sve tri kategorije.

Prema indeksu, najveća snaga kompanije "Nokija" nalazi se u oblasti menadžment odnosa sa korisnicima, menadžmenta rizika, standarda za dobavljače, politike iz oblasti zaštite prirodne sredine i menadžmenta sistema, prakse rada, stepena privlačenja talenata i razvoja humanog kapitala.

Izvršni potpredsjednik i šef finansija kompanije Timo Ihamuotila, izjavio je da je prvo mjesto u globalnoj tehnološkoj industriji sjajno dostignuće koje duguju stalnoj i ozbiljnoj posvećenosti zaposlenih praksi održivog poslovanja.

"Za nas, održivost nije samo trend, već način na koji radimo posao. Ostajemo posvećeni ovim aktivnostima i nastavljamo i dalje da koristimo snagu mobilnih tehnologija i pomažemo rješavanju socijalnih, ekonomskih i problema prirodne sredine", ukazao je Ihamuotila.

Razmatrajući karakteristike 2.500 kompanija širom svijeta, indeksi se oslanjaju na sud vodećih institucionalnih investitora, navodi se u saopštenju.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS