• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bežični punjači za mobilne telefone

Od 2012. korisnici mobilnih telefona će puniti svoje aparate bežičnim punjačima, saopštila je japanska kompanija "Fudžicu" (Fujitsu).

 Bežični punjači za mobilne telefone Izvor: MONDO

Ova kompanija je razvila sistem sposoban da istovremeno bez žičane konekcije puni razne elektronske prenosive uređaje kao što su mobilni telefoni, digitalne kamere i laptop kompjuteri.

Čak će i vozači električnih automobila moći da koriste ovu tehnologiju za napajanje svojih vozila, navode u kompaniji "Fudžicu", koja je prikazala prototip novog bežičnog sistema na konferenciji inženjera elektronike, informacije i komunikacije na Univerzitetu u Osaki.

Tehologija, za koju se kaže da je prva ove vrste u svijetu, radi na bazi transmisije električne struje pomoću magnetskih polja između punjača i elektronskih uređaja.

Sistem omogućava bežično punjenje na razdaljini od nekoliko metara. Krajnji cilj je postavljanje "punktova za punjenje" na javnim mjestima, kao na primjer ulicama, kako bi ljudi mogli lako da napune svoje uređaja u svako doba dana.

Stručnjaci "Fudžicu" laboratorije planiraju da komercijalizuju proizvode sa novim bežičnim sistemom punjenja početkom 2012.

Korisnici mobilnih telefona u Japanu mogu trenutno da napune baterije svojih uređaja pomoću jednokratnih punjača dostupnih u većini željezničkih stanica i prodavnica širom zemlje. Stručnjaci, međutim, navode da često korišćenje ove vrste punjača dugoročno oštećuje telefone.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS