• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet i na Mont Everestu!

Ako se "zateknete" u pohodu na "Krov svijeta", ne zaboravite da ponesete laptop. Od sad možete da ga koristite, vjerovali ili ne!

 Internet i na Mont Everestu! Izvor: MONDO

Zamislite da se penjete na Mont Everest i želite sa prijateljima i porodicom da podijelite svoje oduševljenje preko Facebook-a ili neke druge društvene mreže. Od sada ćete imati mogućnost da napišete trenutni status: "Uskoro krećem na vrh!".

Zaista, zvuči nevjerovatno. Ali, ne i nemoguće. Jer, je alpinistima, koji planiraju osvajanje Mont Eversta, od sada omogućeno da koriste brzi internet u kampu na oko 5.200 metara na Himalajima, posljednjoj tački okupljanja pred uspon na najviši vrh svijeta.

Kompanija Nsel (NCell), nepalska filijala švedskog TeliaSonera, saopštila je da je postavila sedam 3G bazih stanica u regionu Everesta što će planinarima omogućiti prustup bežičnom internetu i telefonske pozive, preko programa kao što je Skajp (Skype).

Desetine hiljada alpinista iz cijelog svijeta svake godine dolazi u kamp na Himalajima na visini od oko 5.200 metara poslije kojeg hiljade njih dalje kreće u osvajanje Mont Everesta koji se nalazi na 8.848 metara.

Do sada su planinari morali da nose tešku satelitsku opremu do baze da bi mogli da šalju slike i podatke, a korišćenje mobilnih telefona je bilo moguće na manjim visinama, gdje ipak nije bilo i interneta.

Pasi Kostinen iz Nsela je rekao da se nada da će biti proširena usluga u tom regionu gdje živi nekoliko hiljada ljudi, ali koji godišnje posjeti dodatnih 30.000.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS